Сезонът на черешите

текст, декорация и рецепти Калина Константинова, снимки Александър Новоселски

 

Лято е. Обядваме на терасата. За декорация на масата използваме плодове и цветя, а фокус на менюто ни са черешите. Сурови, сушени, на сладко или в сироп, а дори и в солен вариант, богатият им и интензивен вкус освежава ястия и коктейли.

 

 

 

Пуешко с кейл и сос от череши

Продукти: Пуешко филе, кейл, кедрови ядки, сол, черен пипер, батат, моркови, череши, лук, балсамов оцет, мед
Приготвяне: Кейлът се задушава за кратко. Пуешкото се нарязва на тънко. Посолява се. Върху него се поставя задушеният кейл и се посипват кедрови ядки. Навива се на руло. Завързва се с кухненски конец. Запържва се от всички страни в горещ тиган, след което се прехвърля в тавичка, в която слагаме моркови, нарязани на тънко, и оставяме за около 20 минути във фурната. Междувременно изпържваме резенчета батат, докато станат златисти и хрупкави. Сосът от череши приготвяме, като първо запържим лук, след това прибавим черешите, балсамов оцет, бульон и оставим да се редуцира. Опитваме и прибавяме мед, ако е необходимо.

 

 

Салата със спанак и череши

Продукти: Спанак, сушени череши, батат, горчица, зехтин
Приготвяне: Бататът се нарязва на кубчета и се задушава, докато омекне. Спанакът се нарязва. Към него се прибавят сушените череши, задушеният батат, кедровите ядки и тиквените семки. Овкусяваме със зехтин и горчица.

 

 

Торта с череши и бъз

Продукти: Блат за торта, маскарпоне, сметана, захар, сладко от череши, сироп от бъз, череши
Приготвяне: Маскарпонето се смесва със сметаната, захарта и сироп от бъз. Всеки един блат се намазва със сладко от череши, а отгоре се поставя от сметановия крем. Декорира се с пресни череши.

 

 

Коктейл с череши

Продукти: Кампари, сода, сок от череши, лед
Приготвяне:Всички съставки се разбъркват добре. Коктейлът се сервира, декориран с коктейлна черешка и стрък розмарин.

 

 

 

Специални издания