Лакомникъ

Всекидневно променящо се меню, храна, приготвена на момента, приятелска обстановка превръщат малко софийско ресторантче в интересна гурме дестинация

Текст Калина Константинова, снимки Александър Новоселски

 

 

Лакомникъ е от онези скрити градски местенца, мълвата за които се разпространява от уста на уста. Но ако го познавате и искате да споделите преживяването с приятел, не можете да му препоръчате дадено ястие, защото ресторантът не работи с фиксирано меню. Всеки ден готвачите разработват различни рецепти, а изборът им до голяма степен е свързан с продуктите, които намират рано сутринта на близкия пазар. Всичко се приготвя на момента, не се поддържат замразени храни, а отпадъците са сведени до минимум. Ресторантът разполага и с градина, в която са посадени разнообразни билки. Те всеки ден влизат в състава на някое от вкусните блюда.

 

Тук особено внимание се отделя на десертите. Те също са различни всеки ден, изключително стилни, красиви и много вкусни.

 

Двуетажната сграда, в която се помещава ресторантът, е паметник на културата и има любопитна история. Построена в началото на миналия век, тя била използвана за банков клон. По-късно в нея е настанено Военното окръжие. Когато настоящите собственици я забелязват, тя е в изключително лошо състояние, напълно изоставена и неподдържана. Ремонтът отнеме близо две години. Запазени и реставрирани са автентични елементи, като вътрешното дървено стълбище, както и цялата фасада с нейната метална декорация. Съхранен е и друг любопитен елемент, който ни връща в миналото и ни запознава с тогавашния начин на живот. Сградата се е отоплявала на въглища, които са били изсипвани от отвор пред входната врата, към мазето. Днес този отвор е оставен видим, покрит с дебело стъкло. Освен че е повод да научим малко повече за историята на сградата, той внася допълнително дневна светлина в кухнята, която се намира на подземното ниво.

 

Интериорът е тих и спокоен и в него е постигнато усещане за домашна атмосфера. Екологичната философия е силно застъпена -използвани са предимно естествени материали. А градината, потънала в буйна растителност, успява да ни откъсне от ежедневието и помага да се насладим на простите неща в живота.

Адрес: София, ул. Сердика 12

 

Рецепти:

Салата с червено цвекло

Продукти: Свежи зелени салати, червени ябълки, червено цвекло, лайм, козе сирене, балсамов оцет, кедрови ядки

Приготвяне: Ябълката и цвеклото се настъргват и се смесват със нарязаната салата. Посипват се със сирене и кедрови ядки и се овкусяват със сок от лайм и балсамов оцет.

 

Спагети с кюфтенца от свинско и агнешко

Продукти: Свинска и агнешка кайма, моцарела на кубчета, настърган пармезан, прясна мента, сушени домати, лук, чесън, пресен босилек, черен пипер, сол; спагети; домашно приготвен доматен сос

Приготвяне: Продуктите за кюфтенцата се смесват. Оформят се малки топчета и се изпържват. Спагетите се сваряват. Доматения сос се затопля. Поставя се в чиния. Отгоре се поставят спагетите и накрая кюфтенцата.

 

Тарта с ванилов крем

Продукти: Маслено тесто; за крема- 500 мл пълномаслено мляко, ванилия, 6 жълтъка, 120 г захар, 50 г царевично нишесте, 50 г масло

Приготвяне: Тестото се разстила на тънко и се изпича. Млякото се оставя да заври с ванилията. Жълтъците се разбъркват със захарта и нишестето. Към тази смес бавно се прибавя горещото мляко, като непрекъснато се разбърква. Цялата смес се връща на котлона, за да се сгъсти при непрекъснато бъркане. Когато е достатъчно сгъстена се маха от котлона и към нея се прибавя маслото, нарязано на кубчета. Разбърква се добре. Покрива се с прозрачно фолио, за да не образува коричка и се оставя в хладилник. Блатът се разрязва в желаната форма. Покрива се с крем, плодове и се поръсва с пудра захар.

 

Специални издания