В оризовата ферма

Калина Константинова, снимки Quinta do Comporta

 

Ресторантът на хотел Quinta do Comporta в Португалия се помещава в реконструирана стара ферма, служила за отглеждане и съхранение на ориз почти през целия 20 век. Култивирането на ориза е било важен, дори единствен поминък на местното население, но през последните години производството е било изоставено. Португалският архитект Мигел Кансио Мартинс предлага проект за хотел, който да възроди икономиката на региона, използвайки част от изоставените хранилища, както и ориза като символ. Интериорът на ресторанта черпи вдъхновение от локалната култура и занаятчийство. Много местни майстори са участвали в изработката на обзавеждането. Импозантните плетени осветителни тела са създадени по традиционен начин. Килими от сизал, прегради от тръстика, мебели от местни дървесни видове- използваните материали внасят топлина и същевременно усещане за спокойствие. Въпреки че е вдъхновен от локалните традиции интериорът съумява да създаде една космополитна атмосфера, която предразполага всеки посетител. Кухнята е средиземноморска, локална, сезонна. Оризът присъства в най-разнообразни рецепти, припомняйки още веднъж наследството на мястото.

 

Рецепти:

Скариди по средиземноморски и оризови кракери

Продукти: Скариди, зехтин, чесън, розмарин; За оризовия хляб: 2 яйца, 1/2 кофичка кисело мляко, 1 ч.л. сода за хляб, морска сол, 2 с.л. зехтин, чаша и ½ оризово брашно

Приготвяне: Чесънът и риганът се запържват за кратко в зехтина. Прибавят се скаридите и се запържват докато порозовееят. Всички продукти за хляба се смесват и се изсипват в предварително намаслена тавичка. Пече се на 180 градуса за около половин час. Когато хлябът изстине се нарязват тънки филийки, които се запичат във фурната и с тях се сервират скаридите по средиземноморски.

 

Ризото с гъби

Продукти: 300 г ориз Арборио, 1 глава лук, чесън, 500 г гъби, 50 г масло, 1 чаена чаша бяло вино, 800 г гъбен бульон, сол, черен пипер, 80 г пармезан

Приготвяне: Лукът се нарязва на ситно и се запържва в дълбок тиган със зехтина и 20 г масло. Прибавят се гъбите и се задушават за няколко минути. Добавя се ориза и се разбърква докато стане прозрачен. Добавя се чашата бяло вино и се разбърква докато течността почти се изпари. След това постепенно, черпак по черпак се добавя затопления гъбен бульон, докато не се поеме изцяло от ориза. Накрая се прибавят пармезана, останалото масло, сол и черен пипер на вкус.

 

Сьомга на фурна с хрупкава коричка

Продукти: Филета сьомга, масло, пармезан, оризово брашно

Приготвяне: Филетата сьомга се поставят в тавичка. Поръсват се с кръмбъл, приготвен от маслото, пармезана и оризовото брашно. Запичат се докато кръмбълът не порозовее.

 

Шоколадов кейк с оризово брашно

Продукти: 200 г шоколад, 300 г оризово брашно, 100 г захар, 200 г масло, 3 яйца, 100 мл прясно мляко, 1 пакетче бакпулвер

Приготвяне: Яйцата се смесват със захарта и маслото. Прибавя се брашното, бакпулвера, млякото и предварително разтопения на водна баня шоколад. Сместа се поставя в намаслена тавичка и се пече на 180 градуса за около половин час.

 

Специални издания