Шеф Мауро Колагреко- за хляба и хората

 

Един от най-добрите шеф готвачи в цял свят отваря хлебарница за занаятчийски хляб в Монако

 

Калина Константинова

 

През 2020 г, Мауро Колагреко, шеф готвач на ресторант Mirazur в Ментон, Франция, отличен с три звезди Мишлен, поема ръководството и започва да разработва известната хлебарница в центъра на град Митрон в Южна Франция  „Au baiser du Mitron“. След изключителния успех на това ново начинание шефът продължава авантюрата и отваря още една хлебарница, този път на пазара  Condamine в Монако.

Мауро Колагреко иска да възстанови респекта към хляба, да му върне мястото, което никога не е трябвало да губи, това на храна, жизненоважна за тялото и душата, символ на споделяне и уважение, храна, консумирана от всички, от която никога не бива да се отказваме.

„Хлябът е универсален. Той е изключително ценен и здравословен, въпреки това ако не се приготвя правилно може да бъде вреден както за нас, така и за околната среда“, споделя шефът.

С отношение към хората и грижа към бъдещите поколения, Мауро Колагреко се интересува не само от начина на приготвяне на хляба, а от самата му същност, от земята, която го ражда.

Срещата му с Роланд Фойяс, основател на хлебарницата Maîtres de mon Moulin, и производител на брашно от древна пшеница в Кукунян е особено важна за него.

Брашното, което шеф Колагреко използва за приготвяне на хлябовете си е изцяло от древни сортове пшеница, сертифицирани като органични. То се смила  ежедневно в каменна мелница, за да се запази свежестта му. От него се приготвят  „живи“, трайни и преди всичко вкусни хлябове с естествена домашна закваска, предлагащи  нюанси на текстури, вкусове, цветове, както и отлични хранителни качества.

Пекарната Mitron отправя нов поглед към света на хляба и хлебарството, земята, занаятчиите, вековните традиции и придобити умения, подобрявайки начина по който хората се хранят днес, за да помогнат на бъдещите поколения да се образоват по отношение на храненето и да се развиват по-здравословно.

 

Специални издания