Финесът на порцелана

Леко и въздушно пролетно настроение за масата

 

текст, декорация, рецепти Калина Константинова, снимки Александър Новоселски

 

Забавни, провокативни, но и стилни и елегантни – момчетата от ART.E успяват да ни изненадат с всяка нова колекция. Стойко Ангелов и Иван Събчев създават съвместния си проект преди 8 години. Историята започва с интерес на двамата към изработването на керамични произведения, който се превръща в хоби, а впоследствие в истинска страст. Първата им изложба със скулптури предизвиква голям интерес, но те не продължават в тази насока, а започват да създават чаши – нестандартни, цветни, весели. Керамиката отстъпва място на порцелана. Материалът е по-фин и съответства по-добре на тяхната естетика. Част от рисунките върху чашите са от стари атласи и илюстрации, други са създадени в сътрудничество с млади артисти. Някои се рисуват на ръка, други се отпечатват и трансферират върху глазурата. Дръжките на чашите са елемент, с който Стойко и Иван много се забавляват. Болтове, хартиени корабчета, корен джинджифил, глави на мак- вдъхновението може да дойде отвсякъде. След чашите се появяват и чиниите. В първата им колекция те са леки, деликатни, с неправилни форми и прекрасни пастелни тонове. Бордовете от чисто злато ги правят изискани и стилни. Именно тях избрахме за нашата маса за четирима, а настроението, което създават, е пролетно, леко и сякаш въздушно.

Следващата колекция Lunar e някак по-плътна и минерална. Формата е кръгла, размерите разнообразни, а цветовете по-наситени. Комбинацията между различните елементи създава асоциация със слънчевата система, планетите… Най-новата колекция Sense 8 ни връща към чашите. Този път те са в графитеночерно и тъмносиво с деликатна игра между мат и гланц. Предвидени са за вино, но са перфектни и за чаша горещ шоколад или капучино с пухкав каймак.

Доскоро малкото ателие на ART.E, където се създават всички произведения, беше и магазин. Но от няколко месеца всички продукти на марката намериха свое ново място. Бутикът на ул. „Веслец” 17 не може да остане незабелязан. Цветните и весели витрини подсказват атмосферата и в интериора. Там са представени чашите и чиниите от всички колекции с приятна сценография. Освен тях могат да се намерят принтове в рамки на различни автори, аромати за интериор, сувенири, картички, между които със сигурност ще откриете перфектния подарък.

 

Специални издания