Три в едно на панаира AMBIENTE  

Петя Кръстева, Прага

 

След двугодишно прекъсване най- големият панаир за потребителски стоки AMBIENTE ще се проведе от 3-ти до 7-ми февруари във Франкфурт на Майн.

 

Още по- голямата новина е, че още два панаира ще бъдат по същото време  на същото място – Creativeworld1 и  CHRISTMAS.

 

Ambiente Trends 23+ предлага преглед на нови продукти от целия сектор на потребителските стоки. Нови през 2023 г. са тенденциите за нова работа и модерното работно място. Първото място, където можете да отидете, за да усетите тенденциите на живо, е Trend Area във фоайето на зала 4.1. От 3 до 7 февруари 2023 г. зоната ще предложи както на професионални посетители, така и на изложители, ценно вдъхновение и ежедневни лекции, за да навлезете още по-дълбоко в световете на тенденциите. Трите модни свята дават нови импулси, стимулират креативността и ви канят да приемете необичайни перспективи. По този начин те се свързват с развитието от предишни години и убедително ги отвеждат напред. По-специално могат да бъдат намерени устойчивост и свързаните с него изследвания на материали, нови естетически решения, майсторство и дигитални иновации. От името на Messe Frankfurt, бюрото за тенденции bora.herke.palmisano ще вземе предвид съответните тенденции в сектора на потребителските стоки и въз основа на темите на тенденциите ще избере подходящи продукти за изложителите на Ambiente 2023.

„След две години в извънредно положение знаците забележимо сочат към ново начало. В нашето изследване открихме нови теми, които дават отговори на наболели въпроси. Общото между тях е тясната връзка с хората, техните чувства и преживявания“, казва Анета Палмизано, бюро за тенденции bora.herke.palmisano.

unknown beauty_strange + gracious: естетиката на смесената реалност среща непознатото

Това е името на първата от трите тенденции. Тук решаваща роля играе копнежът за нови, изненадващи преживявания. Тази тенденция отразява жива тема, която съчетава нетрадиционна грация и невероятни нови творения. Неизвестната палитра beauty_strange + gracious включва интензивни, екстравагантни цветове, редуващи се с прекрасни и меки нюанси. Микроцветните теми позволяват индивидуални интерпретации и фокусни точки, вариращи от хладни до интензивни, от неутрални до ексцентрични. По отношение на материалите акцентът е върху абстрактни, извънземни форми и нетрадиционни повърхности. Разпадането между аналогови и цифрови, реални и виртуални светове също се тласка напред. Сближаването на занаятите и технологиите ражда нови продукти.

 

calming nature_careful + pleasant: New vitality meets closeness to nature

Успокояваща природа_внимателно + приятно: Новата виталност в близост до природата

Втората тенденция се фокусира върху успокояващата сила на природата. Органичните форми, нежните цветове и внимателното използване на ресурсите са също толкова фокус тук, колкото и връзката между човека и природата. Органичните форми и дизайни се поддържат от меки цветове. Цветовата палитра се фокусира върху естествените тонове, които имат особено нежен ефект с деликатната си пигментация. По-студената ориентация включва нюанси от растителния свят, докато неутралната гама показва каменни и метални нюанси. Мъх, глина и нюанс на розе определят по-топлия израз

Нови решения се предлагат, например, от отпадъчни материали, които стават нови суровини. Природата винаги е включена в този свят на тенденции, включително в офиса: работната среда също се възползва от ясния, спокоен език на дизайна. Мебелите за сядане, масите и осветителните тела изглеждат фокусирани върху най-важното. Биофилната светлина придава на офиса и работните пространства естествен вид.

 

lasting ideas_passionate + evocative: design icons meet the here and now – дизайнерските икони се срещат тук и сега

Трета тенденция кондензира идеите на изключителни дизайнерски икони в жива тема.. Дизайнерите припомнят класически, емблематични дизайни, но резултатите от дизайна са фундаментално нови и модерни- графични и поразителни, със силни цветове и конкретни форми. Фокусът е върху желанието за повторно тълкуване на познати концепции. Там, където нашата жизнена среда все повече се превръща и в работна, се намират модулни многостранни решения. Цветовете: петролните и сини нюанси доминират в хладната гама, докато интензивното оранжево-червено с нюанси на виолетово и жълто води до топлата ориентация. Както индивидуалният цвят, така и сложните цветни композиции, например в графични шарки или модерни мозайки, характеризират тази тенденция.

Материалите: меки или твърди, изработени от естествени или рециклирани материали. тези като камък или мрамор подчертават издръжливостта, както и модулните и универсални предмети.

 

Специални издания