Традиционна архитектура и съвременно изкуство

HEM, новият музей, проектиран от Тадао Андо, отвори врати в южен Китай

 

В провинция Кантон в Китай отвори врати музеят He Art, проектиран от носителя на наградата Прицкер Тадао Андо. Музеят е специално изграден, за да представи колекцията от световно и китайско модерно и съвременно изкуство на семейство He. Негов основател е бизнесменът милиардер Хе Джианфенг, най-големият син на  Хе Ксиангжиан (He Xiangjian), предприемач и собственик на фирмата за климатици Midea.

Хе Ксиангжиан произхожда от скромно семейство. През 1968-ма година, когато е на двадесет и шест години, инвестира около 700 долара и създава малка фирма за производство на капачки и автомобилни части, а след няколко години се ориентира към производството на климатици. Днес малката фирма се е превърнала в истинска империя, а нейният създател е шестият най-богат човек в Китай. През годините Хе Ксиангжиан развива интерес към съвременното изкуство, събирайки впечатляваща колекция. Тази негова страст се предава и на трите му деца, които продължават да инвестират в тази насока. „Когато идеята за музей се появи, за семейството ми беше ясно, че негов архитект трябва да бъде Тадао Андо. Все пак той е автор на повече от 80 проекта за музеи, галерии и арт центрове по цял свят,“ споделя Хе Джианфенг

Интересно е да се отбележи, че музеят не се отличава с типичния за Тадао Андо стил. Архитектът се е отказал от кубичните форми и острите ъгли, които могат да бъдат открити в някои от най-известните му проекти като музея Chichu на японския остров Наошима и музея за модерно изкуство Fort Worth в САЩ. За HEM Андо черпи вдъхновение от историята на региона Линнан в южен Китай, където се намира музеят. Архитектът е проучил в детайли традиционната архитектура, в която доминира формата на спиралата. Именно около нея е планирана цялата конструкция.

Музеят ще представя постоянни и временни изложби, фокусирайки се върху съвременната китайска арт сцена.

 

Специални издания