Топтенденции в банята

Катя Асенова

 

Банята е мястото, където можем да останем насаме със себе си и да релаксираме. Пространството, в което трябва да се почувстваме не само удобно, но и приятно. Неслучайно дизайнери и архитекти съветват да инвестираме повече в нея – тя по-трудно се изгражда и ремонтира, по-рядко сменяме плочки и санитария, освен това е изключително важно да бъде практична и лесна за поддръжка. В началото на сезона на ремонтите попитахме най-големите производители и търговци у нас какви са тенденциите за това помещение.

 

 

Grohe: цялостни решения с различни цветни покрития

Grohe представя цялостни решения за баня с покрития в различни цветове. С използването на продукти от една гама и една марка се оформя хармоничен и завършен интериор. Определени серии предлагат всички необходими елементи за обзавеждането на баня – от смесители, през душове и душ-системи, до бутони и аксесоари, в различни цветове като Brushed Hard Graphite, Supersteel, Cool Sunrise или Warm Sunset. Това позволява изключителна свобода при избора на цветови гами и обзавеждане в банята. Цветните покрития са постигнати чрез специална PVD технология. Иновативният процес на нанасяне чрез напръскване (PVD) гарантира, че повърхността е три пъти по-твърда и десет пъти по-устойчива на драскотини.

http://www.grohe.bg

 

 

Ideal Standard: преоткриване на ценности от миналото

Ideal Standard има дълга история и много богато наследство от работата си с известни дизайнери, и то във времена като следвоенна Европа през 50-те години. Тогава се обръща представата за банята и тя придобива друг смисъл като жизнено пространство и част от дома. Революционният дизайн винаги е бил заложен в колекциите на Ideal Standard. Работейки с майстори като Gio Ponti през 1950-те и Achille Castiglioni и Paolo Tilche през 70-те и 80-те години, компанията не само въведе дизайна в света на банята, но и оказа влияние върху мисленето в обществото, като изцяло промени представата за ролята на банята. Наследството подсказва какви ще са бъдещите предложения и тенденциите, които ще задава Ideal Standard – форма, която следва функцията, водеща роля на дизайна, професионализъм от съществено значение и качество без компромиси. Комбинация от геометрични пропорции и чисти линии, която отговоря на съвременните жизнени потребности, са вплетени в новата колекция Conca. Тя е еволюция на оригиналния дизайн на Paolo Tilche за Ideal Standard. „Запазих същността и отличителните черти на тази емблематична колекция, но я пренесох в настоящето“, казва Роберто Паломба. В решенията на Ideal Standard се долавя въздействието на майсторите на дизайна от миналото и италианския дизайн във всичките му аспекти. Съвсем логично продължение е и сътрудничеството със Студио „Паломба Серафини”, които запазиха това наследство и го представиха по подходящ начин в XXI век, като преоткриха по нов начин забравени ценности от миналото.

 

http://www.idealstandard.bg

 

 

Бяна стил: естественият лукс на оникса

Безспорно един от топтрендовете за обзавеждане на баня, който беше представен и на последното изложение в Испания – Cevisama, е ониксът. Неговата красота идва от естествената природа на камъка. Сам по себе си ониксът е един от най-красивите камъни, затова може би така настоятелно измества модерната и вече доста позната визия на калаката. Той е перфектно решение за всеки тип баня. На него не са му нужни декорни плочи, защото всяка плоча е с индивидуални и естествени шарки и носи декорацията в себе си. Дори да го сложим в най-изчистения и минималистичен дизайн, самите плочи придават красота и тежест на интериора. Ако ги използваме в баня, обзаведена в по-ретро стил, топлите нюанси на оникса се съчетават идеално с бароково обзавеждане и придават допълнителна пищност на помещението. Избирайки оникс за вашата баня, вие наистина ще я направите уникална, защото няма две плочи с еднаква шарка. Този камък се съчетава изключително красиво с модерното дърво или с плочи с дървесен ефект, което придава допълнителна естественост, топлота и уют в помещението. Разбира се, и тук тенденцията е по-едри размери и по-малко фуги, като така се запазва естествената красота на камъка. Предлагат се плочи с размери от 120х60сm до 160х320сm. Лъскавата и полираната повърхност допълва разкоша на оникса и го прави по-практичен и лесен за почистване. Ако насочите и подходящо осветление към него, ще разкриете пълната му красота и лукс. В магазини „Баня Стил” ще откриете голямо разнообразие от естествен и изкуствен оникс на плочи, така че и с неголям бюджет да постигнете прекрасна визия.

http://www. baniastil.com,

http://www. baniastil/luxury.com

 

 

Волтурно: мозайки, тапети и метални елементи

Плочките тип „мозайка“ бяха абсолютно нововъведение през 2019-а и въпреки че част от българската публика ги приема със забележката за „леко социзлъчване“, те са доста харесвани от дизайнери и архитекти. През 2020-а трендът се засилва, като вече са с главна роля в бани и дневни. Комбинирани със смесители в черен мат, разкриват цялостния вид на тази нова тенденция. Всички видове сложни мозайки на мраморна основа, които обогатяват съществуващия няколко години тренд за мраморна визия на баните, са много актуални за 2020. Голямо внимание се отделя на смесителите – тази година те са в розово злато за разкош или черен мат за поиндустриална визия. Представяме ви и една различна колекция тапети на италианската фабрика Inkiostro Bianco – те се отпечатват на винил или мрежа от фибростъкло и са плод на най-добрите проекти на различни дизайнери. Подходящи са както за мокри помещения, така и за декорация на жилищни и обществени пространства. Покритието от фибростъкло EQ Dekor е родено от сътрудничеството между Inkiostro Bianco и техническия опит на Mapei. Представлява подсилена двупосочна тъкан от фибростъкло с характеристики на по-голяма стабилност, лекота и гъвкавост в сравнение с традиционните тапети. Благодарение на своята структурна устойчивост, този материал дори може да увеличи антисеизмичния фактор на повърхностите. Много ясен тренд още от Cersaie 2019 е използването на метални фризове или парчета, вложени в плочките – това са тънки ленти в розово злато, злато, тъмен хром или алуминий, които добавят чар и лукс на сериите.

 

http://www.volturno.biz

 

 

 

Nido: среща на минало и бъдеще в разнообразие от форми и цветове

Хармонично движение, вълна, плаващ ефект – това е тенденция, която откриваме в нежния наклон на керамичната мивка в колекциите умивалници на Simas. Променя се обичайната геометрична перспектива на формите, които като вълните, движени от вятъра, сякаш са в непрекъснато движение и трансформации. Колекция Wave се отличава с изчистен стил, изразяващ нова нетрадиционна класика, подходящ за всяка атмосфера. В този дух откриваме разнообразие от форми – кръгли, овални, квадратни, правоъгълни, и 13 различни цвята: освен бяло и черно, цимент, мирта, мока, слива, пясък… Керамичните мивки могат да бъдат монтирани върху деликатни черни метални рамки с кръгло сечение, което наподобява формата на самата мивка. Същият дизайн на рамките се открива в огледалата, в мивките и лампите. Аксесоарите перфектно завършват колекцията. Тенденцията за цветна и все по-тънка матова керамика се запазва, като цветовата гама се разширява. Дъб и цимент се комбинират с метални конструкции, които вече не са толкова индустриални като излъчване, а благодарение на кръглото сечение са по-скоро препратка към средата на миналия век. Колекциите за баня Arbi пък показват синтез на занаятчийски опит и усъвършенствана технология на производство. Традицията и иновациите са ключовите думи, от които италианската компания се вдъхновява ежедневно и съчетава модерно know – how с опита Made in Italy. Колекцията Absolute представя модерни и елегантни мебели за баня, които синтезират последните тенденции в дизайна: пълна свобода на комбинациите, прозрачни, открити пространства, многоформатна геометрия, формирана от внимателно подредени равнини и вертикали, дървокерамика и естествени нюанси, комбинирани с наситени цветове. Съвременната култура на проекта се заиграва елегантно с миналото. Използват се древни на вид мазилки. Актуален е черният матов алуминий и перфорираните плоскости, използвани като прегради и като детайли в самите мебели. Нова тенденция е фронт на мебелите, който имитира велпапе с чела, изработени от вълнообразно стъкло с черна рамка. В продуктите на Code също откриваме актуални тенденции в обзавеждането за баня: високо ниво на персонализиране, модулност и изключителна гъвкавост в дизайна, вкопана дръжка и характерен разрез под 45 ° на страницата и фронта, използване на дъб, евкалипт и дърво матов лак, кадифе и метал. Банята вече е не само помещение за взимане на душ, тя е равностойна част от дома, по-скоро будоар и зона за релакс, преливаща и обединена със спалнята.

 

http://www.nido.bg

 

 

 

 

Специални издания