Стилни стени

Френското ателие за стенни покрития L’Atelier du mur се отличава с изящна изработка и оригинални мотиви

 

Калина Константинова

 

Всичко започва за Солен Елой по време на студентските й години в Рим, където учи изкуство. Влюбва се в града, в неговите архитектурни паметници, величествените дворци и стенописите, които оживяват впечатляващите интериори. Решава да се отдаде на рисуването на фрески. Продължава обучението си в Париж в училището Olivier de Serres. След завършването си основава собствено ателие, в което създава стенни декори, декоративни пана, архитектурни елементи, мебелни покрития.

 

 

То е истинска лаборатория за идеи и експерименти, основаващи се на вековни техники и адаптиращи се към всеки специфичен проект. Изработва всичко на ръка, но през 2021 г. решава да лансира линия панорамни тапети (L’Atelier du mur), вдъхновени от оригиналните й произведения. Основен стимул за запечатването на образите върху хартия са експериментите й с по-течни бои, които трябва да съхнат хоризонтално. Така се появяват Les paysages singuliers (Уникални пейзажи), в които флуидността и прозрачността на мастилото и акварела създават сюжети, изпълнени с движение и динамика. В работата си Солен се вдъхновява от природата, но и от спомени за пътешествия до Италия до Япония, които са оставили траен отпечатък в съзнанието й. Това, което отличава стенните покрития на Atelier du mur е изключително качествения дигитален принт, който пресъздава творческия жест в най-малките детайли и създава илюзия за рисунка на ръка.

 

 

Едни от най-впечатляващите са Златистите тапети (Les Dorés), резултат от майсторска ръчна изработка, реализирани с помощта на метални листове. В интериора тези тапети улавят светлината или я отразяват в приятна игра на меки отблясъци.

 

 

Стенните покрития се изработват във Франция в лимитирани серии.  Между моделите откриваме тези с минерален аспект (Rocher, Travertin), с по-меко излъчване (Remous, Ondes, Neige), оригиналните (Wabi-sabi, Splash), изпълнените с финес (Nuages)…

Не просто тапети, а истински произведения на изкуството, паната Atelier du mur хармонизират пространствата и участват в оформянето на изключително оригинални интериори.

 

Специални издания