Скандинавски дизайн и френски вкус

Esmée, новият  ресторант проектиран от Space Copenhagen  в Копенхаген е вдъхновен от френската кулинарна култура

 

Калина Константинова, снимки wichmann+bendtsen

 

Датското дизайнерско студио Space Copenhagen е автор на интериора на Esmée, нов ресторант, разположен на красивия площад „Kings Square“ в сърцето на Копенхаген, близо до Кралския датски театър и двореца Шарлотенборг. Esmée е вдъхновен от класическите френски ресторанти, кухня и кулинарна култура. В него е създадена елегантна, но и непретенциозна атмосферата.

Ресторантът е отворен през целия ден, от сутринта до късно през нощта. Тук можете да пиете кафето си, да закусите, да обядвате с приятели или колеги, а по-късно да се насладите на коктейли и да опитате ястията на шеф Андреас Баг.

Барът, намиращ се от дясно на входното пространство е акцент в интериора. Той се се различава и цветово от останалата част от обзавеждането. При него са използвани по-тъмни тонове, които контрастират с естествената и по-неутрална обща гама.

Особено внимание е обърнато на осветлението. За създаване на приглушена и стилна атмосфера студиото използва осветителните тела  Fly Light, проектирани от Пиер Шаро през 20-те години на миналия век и преиздадени от Galerie MCDE, които се отличават с мекото си излъчване. В допълнение към тях виждаме и осветителните тела Fly Gaby, реинтерпретация на дизайна на Шаро от Hauvette & Madan.

Живи растения внасят свежест в пространството.

Огледалата създават усещане за простор, а колоните- за височина.

 

 

Адрес: Kongens Nytorv 8, 1050, Копенхаген, Дания

 

 

Севиче

Продукти: 500 g рибено филе, нарязана на кубчета, 60 мл сок от лайм, 1 скилидка чесън, 1 малка люта чушка, половин глава лук, пресен кориандър, сол, черен пипер

Приготвяне: Рибените кубчета се поставят в купа и се смесват със сока от лайм, чесъна, лука, лютата чушка, нарязани на ситно. Прибавя се сол и черен пипер на вкус. Оставя се да се маринова за един час. Сервира се обилно поръсено с пресен кориандър.

 

Специални издания