Свежо лято с френския сайдер „La Chouette“

В разгара на лятото мечтаем за ледена глътка сайдер, това пенливо ябълково „вино“ и неговия неповторим свеж вкус и плодов аромат.

Ако искаме да се насладим на автентична дегустация, обаче, трябва да внимаваме към коя марка се насочваме.  Част от предложенията на пазара се наричат сайдер, но всъщност представляват газирани напитки с добавка на захар и изкуствени аромати.

„La Chouette“, френският сайдер, получил през 2020 г отличието „Най-добър био сайдер“, вече може да се намери и на българския пазар.

 

 

Сайдерът се произвежда във френския регион Нормандия по традиционна технология без добавяне на захар, оцветители и аромати, нито концентриран ябълков сок или вода. За създаването му се използват специален сорт ябълки, като се комбинират сладки, кисели и леко горчиви, което му придава изключително богат вкус и палитра от аромати.

 

 

Отваряйки бутилка „La Chouette“, като начало сме привлечени от искрящото златисто тяло на напитката и нейните розово-оранжеви нюанси. Не оставаме безразлични и към фините балончета, образуващи ефирна пяна. Цветистите и плодови аромати, които усещаме, предхождат удоволствието от първата глътка, която е изпълнена с балансирана киселинност и фин нюанс на карамел.

Производителят предлага няколко вида сайдер, между които традиционен, био, розе и с кестени.

Всички те пристигат при нас в практични бутилки от 33 cl., идеални за разхлаждане в горещите летни дни край морето или топлите вечери в полите на Витоша.

За своето събитие „Препоръчано от Наш дом“, което се проведе през месец юни, ние се доверихме на  „La Chouette“ и се уверихме в качеството и вкуса сайдера – оригинален и розе.

Не трябва да пропускаме и факта, че човекът, който прави достъпен  „La Chouette“ на българския пазар е родом от Нормандия и не случайно това е неговия избор. Себастиен Жоанес е избрал България за своя втора родина и се стреми да й предложи типичните и същевременно гурме спецалитети, характеризиращи Франция.

 

За повече информация:

 

„ХЕАВЕНДЕНТ“ ЕООД

Facebook: La Chouette – Bulgarie

ел. поща: lagourmandedeversailles@gmail.com

телефон: 0886293798

 

 

 

История на сайдера

Трудно е да се определи със сигурност кога започва историята на сайдера. Намираме следи за производство на това „ябълково вино“ още в древен Египет, древна Гърция и по време на Римската империя. Тогава е ставало въпрос по-скоро за ферментирал сок от различни плодове, не само ябълки.

В днешно време много региони оспорват първенството в производството на напитката. Няколко региона във Франция, Испания, Англия, Австрия все още търсят неоспорими доказателства, че именно при тях традицията е по- стара и по-автентична.

Историците откриват първото писмено споменаване за напитката в Нормандия, което датира от 1082 г. През 12-ти век пък гид информира поклонниците, че  преминавайки през страната на баските по пътя си към Сантяго де Компостела, могат да намерят изобилие от ябълки и сайдер.

Развитието на думата „сайдер“ в различните езици също може да даде насоки за определен исторически път и да наклони везните към предимството на даден регион. Като че ли в това задълбочено етимологично проучване печели Франция, но това по никакъв начин не успокоява производителите в различните френски региони, които продължават да оспорват своето първенство.

Истината е, че дивите ябълкови дървета са разпространени много рано в цяла Европа и производството на сайдер никога не е спирало още от Древността.

Още през 1189 г. първите писмени разпоредби във Франция, свързани с ябълковите насаждения,  се появяват в региона Лабурд , последвани от други документи, наредби и кралски укази на Кралство Навара.

В началото на Средновековието ханове и търговци продават вид сайдер, наричан на средновековен латински „succus pomis“, направен от сок от диви ябълки с добавка на вода, най-вече през периодите на недостиг на зърнени храни или вино. През 13-ти век изобретяването на пресата насърчава развитието на производството на сайдер.

Разцветът на напитката датира от края на 14-ти век.

През 16-ти век, в части на Нормандия, бирата е била напитката на простолюдието и прислугата, като по-евтина и често срещана, докато сайдерът е бил считан за по-луксозен и резервиран за господарите.

През 19-ти век сайдерът е втората най-консумирана напитка във Франция. През 1910 г. консумацията на сайдер в Рен е 400 литра годишно на жител.

 

Как се приготвя

Приготвянето на сайдер започва с избора на ябълки. Има три вида ябълки, които се използват и които се класифицират според вкуса на сока им:

  • сладки ябълки, богати на захар, които осигуряват високо съдържание на алкохол;
  • кисели ябълки (тръпчиви до кисели), които придават на сайдера свежа, остра нотка;
  • горчиви ябълки (и горчиво сладки), богати на полифеноли, които придават на ябълковото тяло повече или по-малко горчивина.

За производството на  сайдер обикновено се използват малки ябълки, богати на танини.

След реколтата ябълките се смилат с помощта на колело, наречено „гадаж“, с 4 или 6 гранитни перки. Когато са смлени започва етапът на мацерация, следва пресоването и поставянето в бъчви. Процесът е изключително естествен. Не се добавят нито мая, нито вода, нито захар. Ферментацията се дължи на естествено съдържащата се дрождова флора в ябълките.

Има няколко основни вида сайдер, в зависимост от това дали ферментацията може да приключи или не преди бутилиране:

– Под 3 % алкохол се получава сладък сайдер, който има отчетлив ябълков вкус;

– Между 3 ° и 5 ° е най-често срещания полусух или суров (brut) сайдер във Франция;

– Традиционият сайдер, който много често е мътен, не е много сладък и обикновено е с 5 % алкохол.

– Розето е сравнително нов продукт, който се произвежда от ябълки с подчертано червен нюанс  на сърцевината. То е по-сладко и по- изявени плодови аромати.

– От началото на 90-те години в  Квебек, Канада, регион с традиции в производството на сайдер, се  разработва нов тип занаятчийски сайдер- „леден сайдер“. За производството му ябълките се оставят  навън през зимата, при което се замразява съдържащата се вода в плодовете и по този начин се увеличава концентрацията на захар. След пресоване на ябълките, ако е необходимо, концентрираният сок се подлага на алкохолна ферментация.

Намираме сайдер навсякъде по света- В Ню Йорк, Непал, Франкфурт, в различни региони в Белгия, в Дания, в Испания, Ирландия, Италия, Англия, Швеция, Швейцария…

 

Специални издания