Построен върху руини

Нов музей, проектиран от Shenzhen Horizontal Design в село Занг Ян в покрайнините на Шанхай,  е пример за запазване на културното наследство в името на бъдещите поколения

 

Калина Константинова, снимки Su Shengliang

 

Студио Shenzhen Horizontal Design развива стратегия за обновяване и модернизиране на селцето Занг Ян в покрайнините на Шанхай вече няколко години. Регионът е с хилядолетна история и с особено богато културно наследство. Различни династии са оставяли своя отпечатък, за което свидетелстват голямо количество археологични находки. Част от общата стратегия е изграждането на нов музей, посветен на миналото, настоящето и бъдещето  на региона, който е съставен от три сгради. Една от тях включва реставрирания исторически музей на града, друга е построена върху запазените руини на къща от последната китайска империя Цин (1644- 1912 г.), а третата е с подчертано съвременно излъчване.

Подходът за вписване на новата сграда в останките на културния паметник впечатлява и носи редица отличия на архитектурното студио. „Старите сгради олицетворяват историята и културата на селото. Те трябва да бъдат съхранени, реставрирани и запазени за бъдещите поколения“, споделят архитектите.

 

Специални издания