Назад към „лудите години“

Истинска институция в Париж през 20-те години на миналия век, Le Grand Hôtel de Bachaumont връща престижа си

 

Калина Константинова, снимки Paul Bowyer

 

През 20-те години на миналия век, в епохата на „Années Folles“ (Лудите години), хотел Bachaumont  (Le Grand Hôtel de Bachaumont) е един от най-посещаваните във френската столица. Наречен на името на Луи Пети дьо Башомон, скандален писател, позволявал си да разкрива пикантни подробности от живота на известните през втората половина на XVIII век, хотелът е бил средище на търговци, лекари, бележити личности, знатни дами, които са го ценели най-вече заради идеалната му локация на метри от Халите.

Когато най-големият пазар в Париж е преместен извън столицата и кварталът е изцяло трансформиран, известните гости напускат хотела, който дори се превръща в клиника.

Днес институцията възвръща престижа си. Фасадата й е изцяло реставрирана, надписът, гравиран в камъка, пак се вижда отдалеч;  навесът, балконите и входната врата от ковано желязо отново се отличават с елегантността си.

Ресторантът на хотела също е реставриран, реновиран и осъвременен от една от новите звезди на френския интериорен дизайн – Дороте Меилишзон в сътрудничество с Гийом Гедж, известна личност на френската кулинарна сцена, предприемач и основател на ресторанта Passage 53, получил две звезди Мишлен, както и на концептуалните стрийт-фуд ресторанти Gyozabar, Ramenbar, MrT.

За интериора Меилишзон се вдъхновява от емблематични парижки институции в стил ар деко като Palais de Tokyo, музея на модерното изкуство, Palais de Chaillot…Тя интерпретира автентичните стенни релефи в по-съвременен стил и префасонира стенните рисунки с игра на текстури, геометрични мотиви и различни тонове на бялото.

Влизайки в ресторанта, дългото червено кожено канапе привлича погледите и сякаш ни пренася в епохата на Луи Пети дьо Башомон и аристократичните домове и салони, в които е бил чест гост.

Кухнята е вдъхновена от френската кулинарна традиция, но осъвременена с авторския подход на шеф готвач Батист Давид (минал през кухните на кулинарни институции като Taillevent, l’Orangerie Georges V, Park Hyatt Paris Vendôme). Десертите, истински произведения на изкуството,  пък са създадени от талантливата Софи Куломбел (дипломирана от Ecole Ferrandi и работила в Substance, Shangri-Là, Plaza Athénée) и могат да бъдат консумирани през целия ден.

 

 

 

Специални издания