Лесна поддръжка на тревните площи

Тревната площ е част от двора и градината и започва директно пред вратата на дома. Тя от една страна пречиства въздуха, произвежда кислород, регулира температурата, предпазва почвата от ерозия и заглушава шума, а от друга е място за почивка за възрастните, поляна за игра за децата и дом за безброй животински видове. Но за да бъде жизнена, се нуждае от достатъчно слънчева светлина, вода и хранителни вещества в комбинация с непрекъсната поддръжка.

 

 

Ако тепърва ще полагате основите на моравата на двора си, първо трябва да разрохкате почвата, като за целта препоръчваме да използвате ръчна фреза или мотофреза STIHL. За да не ви тече пот по челото при прекопаването, мощните мотофрези задълбават при разрохкването и фрезоването на почвата, а вие съвсем удобно само задавате посоката.

 

 

След засаждане на тревата през първите седмици не я косете. Окосете я за пръв път, когато достигне височина около 10 см. и след това продължете да я косите умерено, но редовно, което е в основата на здравия ѝ растеж. Между пролетта и края на есента косенето помага на тревата да пуска нови странични стъбла, листа и коренища, прави я по-гъста и затруднява проникването на плевели. Оптималната височина на косене оставя достатъчно хранителни вещества в тревните стръкчета и предотвратява изсъхването им.

При горещо време лятната морава не бива да се коси по-ниско от 5 см. Така тя ще дава на собствените странични стъбла достатъчно сянка. След отпуск, когато тревата е станала висока, я косете на няколко етапа. През есента е достатъчно да се коси веднъж седмично. Отстранявайте редовно шумата от моравата, за да достигат кислородът и слънцето до тревата. За тази цел е подходящо да се използва и косачка с кош за трева.

 

 

STIHL Ви предлага богат асортимент подходящи косачки с различни елементи на оборудване. Към тях спадат ръчно водени бензинови, акумулаторни или електрически модели косачки или автоматични косачки роботи iMow.

Предизвикателствата при поддръжката на тревни площи са толкова много, колкото са и изискванията на потребителите към техните косачки. Освен основните критерии като големината на площта за косене и формата на задвижване, нуждите са много индивидуални. Доколко е важен комфортът при косене? Каква е предпочитаната ширина на косене? Тревната площ да има ли типичен английски дизайн на ивици? Използва ли се кош за събиране на тревата или тя се мулчира?

Бензиновите косачки STIHL се отличават с висока производителност при косене, дълъг живот и голямо разнообразие от модели. Аксесоарите за тях ги допълват с практични допълнителни функции или оптимизират работата им в специална околна среда. Например с помощта на предлаганите като опция набори за мулчиране много косачки стават мултифункционални. Така окосената маса може или да бъде отведена ефективно в коша за трева или да се използва за мулчиране, т.е. естествено наторяване. Когато мулчирате тревната площ, ѝ връщате обратно нужните минерални хранителни вещества по екологичен начин, тъй като окосената трева пада директно на окосения участък като богата на хранителни вещества тор.

За всички, които обичат да косят без досадното омотаване на кабели, екологично и гъвкаво и при това искат да щадят слуха си, препоръчваме акумулаторните косачки STIHL. Тези маневрени и лесни за управление уреди са високопроизводителни и с много ниско ниво на шум благодарение на литиево-йонните акумулаторни батерии на STIHL.

 

 

Електрическите косачки са идеални за тихо косене без отделяне на вредни емисии и без да се пречи на съседите. Те са леки и се отличават с ниски разходи за поддръжка и сервизно обслужване.

Лесният път до перфектната тревна площ минава през косачката робот iMOW®. Независимо дали тревната площ е малка, средно голяма или по-голяма – косачката робот iMOW® коси и я поддържа бързо, тихо и постоянно. С нея поддръжката на тревните площи е напълно автоматична, а управлението и обслужването ѝ е лесно и интуитивно като при моделите iMOW® C може да се прави удобно и през приложението iMOW®. Освен това всички модели iMOW® C могат да бъдат управлявани удобно чрез гласовото управление Алекса на Амазон или през апликацията Livisi SmartHome да бъдат комбинирани с умна домашна техника.

 

 

Препоръчваме винаги, когато искате да косите моравата си, първо да окосите участъците по края на тревната площ, около дърветата или други препятствия, както и покрай цветните лехи. Подходящите инструменти за целта са моторните коси на STIHL с бензиново, електрическо или акумулаторно задвижване.

 

 

Така след това ще можете да съберете окосената маса в коша на косачката за трева. Но на неравен терен и преди всичко там, където косачката достига трудно, моторните коси на STIHL са в стихията си за окосяване на цялата тревна площ. В зависимост от Вашите нужди и цели на употреба, имате възможност за избор между уреди от различни категории мощност и различни режещи инструменти.

 

За повече информация посетете www.stihl.bg или най-близкия дилър на STIHL.

 

Специални издания