Зелено, модерно, устойчиво

Изложението spoga + gafa 2020 ще представи най-новото в сектора през есента

Петя Кръстева

 

 

В рамките на ключовата тема „Устойчиви градини“ изложението за градината spoga + gafa 2020 ще представи отново в Кьолн всички аспекти на темата. От 6 до 8 септември около 2200 изложители от 60 държави ще презентират своите нови продукти и иновации за предстоящия сезон на изложбено пространство с площ 250 000 квадратни метра. Въпреки ситуацията с коронавируса, 95 процента от планираната изложбена площ вече е резервирана и spoga + gafa 2020 на този етап е предвидено да се проведе по план.

 

 

„Фактът, че сме записали толкова голям брой участници, сравними с нивото от предходната година, въпреки съществуващата ситуация, показва, че зелената индустрия е оптимистична, че ще се върнем към новата нормалност. Ето защо нашата декларирана цел е да отворим търговския панаир на планираната дата“, каза Оливър Фрезе, главен оперативен директор на Koelnmesse GmbH на онлайн конференция.
Ключовата тема „Устойчиви градини“ ще бъде представена в сътрудничество между изложители и експерти.

 

 

Ето и акцентите за предстоящото изложение през септември:

 

Здравословно зелено: Градината като място за релакс
Свежият въздух и растенията са благоприятни за здравето и регенерацията. Ето защо днес още повече градината служи като разширено жилищно пространство. Новите мебели за открито съчетават комфорта на хола с изключително издръжливи материали за външна среда. Подходящите аксесоари като възглавници, килими и фенери осигуряват автентичен домашен уют. Вътрешното градинарство става все по-популярно, особено сред жителите на града. Саксии, мини оранжерии и рафтове за билки добавят свежест и зеленина за балкона.

 

Мегатрендът „Устойчивост”: зелената индустрия става все по-зелена

В допълнение към преодоляването на пандемията, защитата на климата е основен приоритет за успешното формиране на бъдещето. Настоящото изложение spoga + gafa поставя акцент върху темата Устойчиви градини. Зелената индустрия не просто се придържа към устойчиви концепции в производството, транспорта и потреблението – изложителите разработват решения за пестене на ресурси. Модерните мебели за екстериор благодарение на иновативните материали са изключително устойчиви на атмосферни влияния и по този начин имат дълъг срок на годност. Дървесината от екологично управлявани гори често се използва за производство на мебели. Зелените алтернативи предлагат рециклиране на остатъчни материали. Днес градинските мебели, килимите за навън и саксиите за растения често съдържат пластмаса от океаните и PET бутилки. Рециклирани метали и използвани греди от рибарски лодки също са внедрени в производството на мебели.

 

Чиста дизайнерска радост: простотата се преоткрива
Друга тенденция е копнежът за близост с природата. Съзнателният начин на живот насърчава желанието за автентични материали и опростен дизайн. Дизайнерите все по-често се вдъхновят от органични форми и цветове от света на природата. Използват се материали като дърво, ратан и бамбук. Ярките цветове, които подобряват класическите нюанси като сиво и кафяво, добавят положително настроение. Камини под формата на мангали, огнища или кубични мебели гарантират истинско усещане за градина. Те не само осигуряват естествена светлина и топлина, но са подходящи и като барбекюта.

 

Зелени острови

Тазгодишните теми на POS Green Solution Islands са: „Градини близо до природата – живот на открито“, с акцент върху „устойчивост“ и „Да живеем близо до природата – градинарство на закрито“ – градината в дома във времена на засилена урбанизация. Всички сегменти от градинския свят ще бъдат представени в зали 1 до 10, на централния и северния булевард, на Пиаца и на откритите площи между зали 6, 7 и 8 . В традиционно най-големия продуктов сегмент на търговския панаир – градински живот, обхващащ секциите градински мебели и оборудване, декорация, къмпинг и свободно време, са и новите изложители. Както преди, сегментът ще бъде разположен в зали 1-4, 5.2, 9 и 10.1. Доставчиците на градински мебели и непрекъснато нарастващата група производители на различни аксесоари за декорация са двете най-големи продуктови групи тук. Зала 10.1 е за новодошлите. Един от тези, които заслужават внимание, е Lifestyle-Island, щанд G 15a. Те ще представят бутиково ориентирани аксесоари.

 

Trend Show на мебели и декорация

В допълнение към VIP Lounge, уникалната продуктова група ще бъде отново в зала 10.2. Тук посетителите могат да изживеят ексклузивни презентации от раздела Outdoor Living. Във фокус са силните премиум марки и големите имена на уникални висококачествени градински мебели. За трети път вече Trend Show Outdoor Furniture и Decoration Trend Show ще демонстрират пионерски дизайн в градинската индустрия.

 

Градинарство-навън и вътре

В продуктовия сегмент създаване и грижа за градината, който се намира в Пасаж 4/5, Зали 5.1 и 6, всичко се върти около създаването и грижите за градини и тераси. Зала 6 е мястото за продукти за градината – от машини, инструменти и аксесоари, градинско оборудване и навеси, до нови продукти от сектора на технологиите за вода и осветление. След успеха през 2019 г., компанията Gardena ще представи тримата финалисти на градинската награда на нейно име. В зали 7 и 8 посетители от цял ще бъдат свидетели на разнообразно продуктово шоу на тема грилове и барбекюта. Благодарение на новите технологии, бързото печене на месо е възможно не само на скара с дървени въглища, но и с използване на газови и електрически барбекюта. Новите OLED дисплеи позволяват прецизно регулиране на температурата.

 

Кухненските острови
Целият спектър от кухни за открито може да бъде видян в зала 8. Отделните модули за готвене и приготвяне могат да се комплектоват индивидуално. Различни уреди непрекъснато разширяват възможностите за обработка и те вече не се ограничават до газ или дървени въглища.

 

Кьолн се подготвя за успешното световно изложение тази есен. Ако това трябва да бъде отложено или отменено поради вируса, панаирът поема отговорността да възстанови изцяло всички плащания, направени в Koelnmesse, на изложителите и посетителите, като ще информира навреме всички участници за възможните тенденции.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Специални издания