Звездна вечеря в Кемпински Банско

 

Уникално за България кулинарно събитие с участието на отличени със звезди Мишлен готвачи впечатли гостите на Кемпински Хотел Гранд Арена Банско

 

 Калина Константинова, снимки (на ястията) Клаес Бех-Поулсен

 

Звездата Мишлен е признание за изключителни постижения в областта на кулинарното изкуство. Мечтана, чакана от мнозина, тя светкавично пренася шеф-готвачите на едно по-високо ниво и ги прави видими за публиката и признати от колегите. Да получиш, да задържиш, да удвоиш или утроиш звездите си са все етапи по пътя на съвършенството. А да опиташ ястие на готвач, удостоен с кулинарния Граал, е истинско събитие и обещание за неочаквано пътешествие. Колкото повече са звездите, толкова по-голямо е вълнението. За един готвач те могат да са най-много три. Представете си тогава вечеря, приготвена от петима шеф-готвачи с общо шест звезди!

Именно на такова звездно събитие Гранд хотел Кемпински в Банско покани гости в ресторанта си Коме Прима през март.

В звездния екип се включиха френските готвачи Тиери Драпо, Жоел Сезари, Жан-Батист Натали, Ален Карон и Патрик Джефроа. Те подготвиха  изключително шестстепенно меню, като всеки от тях представи своето ястие.

Опитът на готвачите е повече от впечатляващ. В кухнята на Тиери Драпо, родом от Вандея, преобладават ястия от регионите на Франция, които той често посещава. Тиери знае как да съблазни с вкусна, богата и изобретателна местна кухня в неговия ресторант и хотел с две Мишлен звезди в Сент Сюлпис-льо-Вердон.

 

 

Главен готвач и собственик на хотел-ресторант La Chaumière във френския град Дол, Жоел Сезари съчетава в своята кухня традиционни продукти, приготвени в модерен стил. Той превръща обикновеното в оригинално, внимателно съчетавайки всеки елемент.

 

 

Жан-Батист Натали е известен като най-младия готвач, получил Мишлен звезда за своя ресторант Hostellerie La Montagne в Коломби-ле-Деу-Еглисес. Неговият стил е вдъхновен от дивата природа с неподправени аромати, а призванието в живота му е да е разказвач на вкусове.

 

 

Родом от Париж, Ален Карон е кулинарен експерт, живеещ в Нидерландия. Заедно със семейството си управлява ресторант и кафене – Café Caron и Petit Caron. Той е автор и на 15 готварски книги.

 

 

Шеф Патрик Джефроа е ръководил ресторант L’Hôtel de Carantec Patrick Jeffroy, за който получава две звезди Мишлен през 2002 г. Стилът му на готвене се описва като дързък и предизвикателен.

 

 

За съжаление не успяхме да се срещнем с испанския шеф Сержи Арола, прочут с креативната кухня в ресторанта си с две Мишлен звезди LAB By Sergi Arola в Синтра, който се откроява на кулинарната сцена със страстта си към музиката. Той е китарист в испанска рок група и е известен още като „шеф рок звезда“. Той не успя да дойде в Банско, но неговото предложение за шестстепенната вечеря бе изпълнено по най-добрия начин от екипа на ресторант Come Prima.

Петимата шеф готвачи са приятели и не за първи път се събират за кулинарно шоу, а събитието в Банско беше повод да се срещнат отново. Всички идваха в България за първи път и бяха очаровани от природата и храната.

Създаването на шестстепенно меню е упражнение по виртуозност с надграждане. Трудна задача за един шеф, но още по-трудна за шестима, които освен авторски прочит в собственото си предложение, трябва да съумеят да създадат хармония с предишното, следващото и на финала – с всички ястия в менюто. Като  добавим силния характер на всеки от шефовете, предполагаме, че в кухнята по време на подготовката на вечерята атмосферата е била нажежена. „Напротив“, уверяват ни шефовете. Дългогодишното приятелство и доброто познаване на кухнята на всеки един, превръща процеса в истински приятно изживяване. Шефовете разпределят задачите си, като се опитват при всяка нова среща да променят предложенията си.

По време на първата вечеря в ресторант Коме Прима „вдигането на завесата“ беше поверено шеф Карон. Той истински ни изненада с Банско яйце (Поширано яйце, крем от целина и тиква, балсамов винегрет и салата от билки).

 

 

Във второто предястие от шеф Сезари успяхме да се насладим на свежа и въздушна комбинация от Гъби смръчкули с пекан и нормандски сирене.

 

 

Третото предястие на шеф Джефроа направо ни зашемети с неочакваната „среща“ между месен продукт и морски дарове. Неговият вол-о-ван с лангустини и момици, пикантен крем с естрагон и захаросан лимон ще помним дълго като истински празник за небцето.

Рибното ястие, което следваше, бе по рецепта на шеф Арола. Филето от мерлуза конфи „пататас а ла импортансиа“ със сос „пилпил“ от мерлуза се топеше в устата.

Месното предложение на шеф Драпо пък ни пренесе на екзотично пътешествие. Комбинацията от агнешко и гъши дроб в тажин с марокански подправки ни учуди със свежестта си и съвсем естествено ни подготви за десерта на шеф Натали- Шоколадов сюрприз, толкова лек, въздушен, с балансирана сладост, че не бихме отказали и втора порция.

 

 

 

Още по-голямо удоволствие и истинско надграждане към ястията представляваха и различните вина, сервирани по време на вечерта.

Шеф Джефроа беше донесъл в куфара си 80 млади пролетни картофа от градината си в Бретан специално за едно от ястията. Но някои типично френски съставки бяха заменени с възможно най-пресните български като ароматни трюфели, пресен калкан от Черно море и още много други местни продукти.

Успяхме да разговаряме с шеф-готвачите буквално минути преди старта на вечерята. Усмихнати и в чудесно настроение, те ни изненадаха с хумора и спокойствието си. Ние работим така, увери ни шеф Натали. „В моята кухня, например, никога няма да чуете повишаване на глас, караници или лоши коментари. Готвенето на нашето ниво е отговорност към клиентите и храната трябва да бъде приготвена в най-добри условия“.

Интересуват ни, разбира се, звездите и отношението на шефовете към тях. Шеф Натали си е давал три години, за да получи първата си звезда при отварянето на първия си ресторант. Получава я още на първата година. Звезда можеш да получиш по-лесно или по-трудно, да я изгубиш и спечелиш отново, но не бива тя да води цялата ти кариерата, разбираме от шефовете. Както и когато имаш звезда, не е редно тя да изпъква пред чинията, която представяш. „Винаги трябва да работиш за репутацията си и да изненадваш отново и отново хората, които искат да опитат ястията ти“, продължават шефовете. Звездата дава повече свобода, но носи и още повече отговорности. Отличията са чудесни по пътя на усъвършенстването, но все пак не трябва да се губи от фокус най-важното, а именно вкусът и удоволствието от споделянето на храната“.

Питаме кога едно ястие е достойно за кулинарно шоу. Според шеф Карон то трябва да предизвика усмивка, както и да има елемент на изненада. Неговото поширано яйце, например,  беше скрито под крем от целина, така че само наименованието на ястието подсказваше какво ще намерим в него.

Искаме да разберем как се хранят шефовете вкъщи, какво приготвят на семейството си в ежедневието. Разбираме, че внимават какви продукти използват и че най-важно, на което залагат, е качеството. Научаваме, че предпочитат лека храна, зеленчуци и плодове, и че не трябва да се притесняваме, ако ги поканим на гости. Обещават да не са много критични и да не правят коментари за храната.

Звездното събитие продължи и на следващия ден, когато гостите имаха възможността да се насладят на прекрасен обяд в ресторант VIP Room на Бъндеришка поляна. Шеф-готвачите приготвиха впечатляваща селекция от тапаси, които бяха истинско кулинарно изкушение. Любувайки се на възхитителната гледка към пистите и Пирин планина, присъстващите опитаха специалитети като черен хайвер в крем от пушен див лук със змиорка, пролетни рулца с тигрови скариди и палмова сърцевина, биск от омар и лангустини, сервиран като капучино, и още много други.

Ако не сте имали възможността да присъствате на това уникално събитие, можете да се възползвате от специална гурме вечеря по време на следващия си престой в Кемпински Хотел Гранд Арена Банско. За повече информация и специални оферти за настаняване, моля посетете линка:  https://www.kempinski.com/en/bansko/hotel-grand-arena/special-offers/

Специални издания