Започва строежа на най-високата 3D-принтирана структура

Архитектите Майкъл Хансмайер и Бенджамин Диленбургер създават 30-метрова кула в швейцарските Алпи с бетонна конструкция, отпечатана на 3D принтер

 

Снимки Hansmeyer and Dillenburger

 

Бялата кула, или Tor Alva, ще е най-високата 3D принтирана конструкция в света до този момент. Ще е висока 30 метра и ще е съставена от 32 колони. Проектът на архитектите Майкъл Хансмайер и Бенджамин Диленбургер цели да покаже потенциала на 3D принтирането в архитектурата и по какъв начин технологията може да помогне за оптимизиране на използваните материали при строителството, както и новата творческа и стилова свобода пред архитектите.

Колоните на конструкцията ще са отпечатани благодарение на процес на екструдиране на бетон, разработен в ETH Zurich от неговия екип Digital Building Technologies (DBT), по време на който са подсилени със стомана.

 

 

Според архитект Хансмайер това е първия път, когато методът на печат е използван за структурни компоненти, тъй като преди е бил използван само за декоративни елементи.

„Едно от предизвикателствата беше да се създадат достатъчно тънки колони, за да се намали използването на материал, като същевременно се запази здравината на конструкцията“, споделят архитектите и допълват: „Нашият 3D отпечатан бетон има арматура, интегрирана в него по време на процеса на роботизирано печатане. Интегрираната арматура, съчетана със система за опъване, дава на колоните необходимата здравина, която ни позволява да строим до 30 метра височина.“

 

 

3D отпечатването на конструкцията премахва необходимостта от кофраж и свежда до минимум отпадъците.

Методът на конструиране също така позволява създаването на сложни компоненти и детайли.

 

 

Колоните ще бъдат свързани без лепила, с помощта на подвижни винтове и кабели за опъване, за да се гарантира, че конструкцията може лесно да бъде демонтирана и изградена на друго място в бъдеще.

След като бъде завършен, Tor Alva ще бъде домакин на музикални и театрални представления.

Вита стълба ще води до куполното пространство за представления на последния етаж, с панорамна гледка към околния пейзаж. Времето за печат на Tor Alva е 900 часа и се очаква да бъде завършена през лятото на 2024 г.

 

 

Специални издания