Домът през 2021

Изчистена стилистика със завладяващи акценти, флуидни пространства, отворени към природата

 

Антоанета Баева

 

Домът през 2021 ще бъде още по-привлекателно място – уютен, удобен и красив. Миналата година ни показа колко е важно да имаме комфортен пристан, където не само да се приберем вечер, но и да живеем своя живот в цялата му пълнота и с всички негови аспекти – общуване, учене, работа, почивка, спорт.

Тенденциите в интериора винаги следват моментните духовни и социални потребности. А през годината, която изпращаме, имахме нужда от сигурност, но и от надежда и най-вече от повдигане на духа. Форсмажорната ситуция роди своя контрапункт – спокойни убежища, които облекчават напрежението и смекчават тревогите. А меланхолията на изолацията предизвика дизайнерите да търсят жива, гореща точка в интериора, която да победи безрадостното настроение. Така влизаме в 2021 с изчистена, спокойна стилистика, в която като лъч светлина се явяват завладяващи, ярки акценти и идеи, които ни напомнят, че в живота трябва да има цвят.

Рециклиране и устойчивост – тази глобална тенденция в световното потребление съвсем естествено има отзвук във всички индустрии. Повечето големи марки обявиха, че производството им щади околната среда, че използват технологии за рециклиране, с нулев отпадък и местни материали.

 

 

Дневна

Влизаме в дневната – на практика днес тя е всичко – ядрото на дома, което обединява хол, трапезария и кухня. Така и остава – това е най-активното полифункционално пространство, което обединява всички членове на семейството. Сега в него е добавена още една функция – на домашен офис, в случай, че в жилището няма кабинет.

Цветовете са всякакви – от благородно сиво и неговите нюанси, през неутралната и тиха nude гама, до наситено тъмносиньо, тъмнозелено, жълто, червено. Според прогнозите на американския институт Pantone „озаряващо жълто“  и  „основно сиво“  са цветовете на 2021 г. Това е „брак на цветове, отправящ послание за сила и надежда, за издръжливост и възвисяване“. По-рано през годината Pantone анонсираха още един водещ цвят Al Aqua – електриков нюанс на синьото, изпълнен с живот и енергия. Футуристичен, иновативен, чист, спортен – така определят този цвят трендмейкърите. В палитрата на Pantone за пролетно – летния сезон има цял букет от светли, позитивни цветове в гамата на розовото, лилавото и зеленото. Общото между тях е меката, вибрираща свежест, която едновременно успокоява и събужда. С големи букви тук трябва да изпишем „черно“ – да, черното е новото черно – не само в детайлите – то буквално превзе целия интериор. Днес дизайнерите наистина не се страхуват от тъмната тоналност, играят с нея и показват разнообразието й.

В материалите няма изненади – кодът отново е „натурално“ – леко светло дърво и естествен камък с приоритет за мрамора. Черният метал е новата звезда – откриваме го като главен структуриращ елемент, като художник на геометрията, като контраст и ритъм, като граница. В друга стилова линия се обаждат мед и злато – асоциация със занаятите, с миналото и дискретна изява на лукс.

И през 2021 в стилово отношение отново ще имаме всичко – арт деко, модерен рустик, интерпретации на индустриален стил, ретро от 50-те и 80-те години, асоциации с далечни екзотични земи, винтидж…Но вариациите на тема класика ще бъдат голямата тенденция, която ще е отправна точка и за най-екстравагантните решения. Дивани с меки форми, големи, но леки библиотеки, ламперии в цвят, гипсови орнаменти ще ни напомнят отминали времена. Стилът Grandmillennial – цветя, картини, абажури, покривки, романтични сувенирчета от хола на баба, набира сили в социалните мрежи, пречупен през светогледа на новото поколение.

Независимо от стила на интериора, остава едно златно правило – пространството е флуидно, но и дискретно зонирано, отворено с големи витрини към природата, обляно в светлина.

Балконът и терасата „четири сезона“ от желана екстра, днес стават задължително условие за добър стандарт на живот.

 

 

 

 

Кухня и трапезария

Кухнята, разбира се, е част от дневната, но не съвсем – в новите пространства зонирането е една идея по-ясно и се търси граница на различните функционални зони – с леки прегради, многостранни мебели, различни настилки, осветление. Общуване чрез готвене – тази лайфстайл тенденция е определяща за дизайна на помещението.

Кухнята е на двата полюса – модерен рустик – топла, препълнена с посуда и подправки, изложени на показ, или строго минималистична на принципа „всичко скрито“, в която структурираната геометрична простота е направо свръхчовешка. Най-често е в два цвята и само с долни шкафове, като огромното количество домакински принадлежности намира място в така наречения smart storage – мебелни стени, които със своята компактност и цялост се превръщат в част от обема на стената. В тези структури са вградени ниши в контрастен цвят с осветяване, в които са поместени домакински електроуреди.

И през 2021 ще имаме мултифункционалност, умен компактен дизайн и, разбира се, нови технологии, които превръщат домашната кухня в професионално място за готвене, хигиенично и лесно за поддръжка.

И тук откриваме естествени материали – дърво и камък, а традиционните плочки като гръб и под са почти забравени. Комбинацията на естествен камък и дърво е абсолютен хит, който ще продължи своя живот и през 2021.

Софистицирани натурални и синтетични материали като стъкло, бронз, метал, текстури, имитиращи пясък и скала,  създават атмосфера на сурова елегантност и топлина.

Кухня с два острова е последен писък на модата, с което обзавеждането започва да се придвижва от периферията към центъра на пространството. Островът се развива и уголемява – той не само е работното място на домашния шеф, но и предлага удобен плот за пълноценно хранене на повече хора.

Откритите полици са зад осветени стъклени витрини, като така визията остава лека и в същото време се създава усещане за лукс и класика.

Кухните от метал не са новост, но сега са отново на дневен ред с различни финиши, които напомнят опушен метал, инокс, злато, мед и се комбинират с плоскости в силни матови цветове или естествено дърво.

Акцентни смесители са малките завършващи бижута в това помещение.

Трапезарията все повече се усеща като част от хола. Тя е с достатъчно голяма кръгла маса от масив и удобни леки столове, често тапицирани. Акцентното осветително тяло над масата е почти задължителен елемент в новите интериори.

 

 

Спалня

Влизаме в спалнята и сякаш имаме дежавю – това помещение е най-консервативното в дома и неговата визия остава почти непроменена.

Леглото отново е с висок тапициран гръб, понякога е конзолно и сякаш левитира във въздуха или пък е стъпило на подчертано тежка основа, с което напомня класическата master bedroom.

Именно тук е мястото да внесем малко декадентска пищност и да прекалим с лукса, съветват дизайнерите – „уютни” текстури, кадифе, сатен, плътни завеси и мека пухкава настилка придават будоарен характер на помещението.

В модерната спалня задължително имаме удобно кресло или даже цял кът за сядане, тоалетка, дрешник и самостоятелна баня, като тези зони са отделени само с леки прегради или плъзгащи врати.

И тук черното е на почит, но не е единствена тенденция – новите спални често са в nude тонове, а динамика се внася с контрастни акценти и текстурирани повърхности. Наситено зелено и дълбоко синьо персонализират стила.

Нощните лампи отдавна напуснаха своето традиционно място върху шкафчето до леглото и сега висят от тавана като силен акцент.

Напоследък отново са на мода фототапетите, като сега те са истинско изкуство с едри реалистични или абстрактни изображения, които внасят специфична атмосфера.

Любопитна подробност е, че модерните оголени тухли днес откриваме по-често в спалнята, отколкото в дневната, вероятно като реакция срещу преексплоатирането им в хола – черни, бели, натурални, в цвят, те придават индустриален или винтидж вид на тази стая.

Камината също вече не е привилегия само за дневната и е любим похват на дизайнерите да стоплят, буквално и преносно, това интимно място.

 

 

 

Баня  

Най-характерното за модерната баня е, че тя е отворена – навън, към природата, и навътре – към интериора. Това помещение днес далеч не е така интимно и скрито, както в миналото – банята е с огромни витрини към градината или, ако нямате късмета да живеете в къща, с капандури и прозорци. Тя е във флуидна връзка със спалнята – отделена само с декоративна преграда или полупрозрачна плъзгаща врата.

Продължава тенденцията за преплитане на органично и модерно – на сурови природни форми и прецизна геометрия, на автентични материали и нови високотехнологични повърхности.

Икономията на ресурси е водеща концепция на производителите вече няколко години и през 2021 новите продукти задължително ще бъдат щадящи природната среда.

Като материали няма изненади, но доминираща роля се пада на камъка, особено мрамор и оникс и техните имитации, които се превърнаха в символ на лукс и елегантност в банята. Повърхности с финиш, който напомня бетон, са много актуални и най-често се комбинират с дърво. Класическото терацо също често намира място в модерните помещения.

Свободностоящата вана е център на много от съвременните бани, като сега тя може да бъде в цвят.

Акцентното осветително тяло е просто задължително, а огледалото е с подчертана изчистена геометрия. Мивки в тандем са удобство, но и дизайн подход в интериора на банята. Душът е с едра пита и със spa функции, като мократа зона се отделя със стъклена преграда без рамка.

Дизайнерските смесители са последният щрих, който оформя високия клас баня.

Едно от актуалните решения е всичко в един силен цвят – зелено, тъмносиньо, тъмносиво, черно, като залогът за успех на този подход е във верния избор на благороден, интригуващ, но все пак спокоен цвят. Разнообразие се търси във финишите – мат и гланц, релефен и гладък, или в малките детайли.

Банята е не само място за лична хигиена, но и пространство за релакс и терапия на тялото и душата. Затова в нея намират място всички видове екстри за водни процедури, а дизайнът подкрепя тази функция с дзен елементи. Усещането за тропическо спа е сред новите тенденции, с които банята ни пренася в други географски ширини.

И ако обзавеждането се отличава с опростена, сдържана и дори класическа линия, дизайнерите дават свобода на въображението си при плочките с арт идеи, ръчни финиши, екзотични цветове, неочаквани комбинации на релефи и форми, контрасти – истинко бохемско пиршество. Визията включва разнообразни предложения – автентичен вид на глина и бетон, имитации на естествени текстури. Вечно живата класика на белите плочки на метрото 75 х 150 мм сега се прилага с интригуващи нови интерпретации –  с контрастни фуги или в силни цветове, тя се превръща в модерно и артистично изживяване. Скулптурните плочки от керамика и порцелан добавят интересна текстура в банята. Тези релефни облицовки са в неутрална цветова палитра, за да поддържат изтънченото настроение и да не затормозяват сетивата.

 

 

 

 

 

 

 

Специални издания