В антракта

Новият ресторант на емблематичния театър L’Atelier в Париж се превръща в задължителна спирка в квартала с или без билет за театър

 

Калина Константинова

 

Посещението на ресторант или бар преди или след театрално представление е нещо като ритуал във Франция. Много от театрите имат ресторанти в самите си сгради или в непосредствена близост. Театърът L’Atelier в Монмартър нямаше до сега свое място. От това лято, обаче романтичното му площадче е изпълнено с маси и весела глъчка. С или без билет за театър, Seveste е новата задължителна спирка в квартала.

Театър L’Atelier е институция във френската столица. Построен е още през 1822 г. по инициатива на Пиер-Жак Севест (от там и името на новия ресторант), притежател на правата за експлоатация на театрите в покрайнините на града. Вътрешното му обзавеждане е дело на Пиер Сисери и Еварист Фрагонар. През годините са се сменяли много различни управители, собственици, както и самото предназначение и тематиката на институцията. Комедийни представления, драма, мелодрама, оперета, водевил се редуват на афишите, според сезоните и променящите се вкусове на публиката.

През 1922 г актьорът и режисьор Шарл Дюлен (площадът пред театъра носи неговото име) става собственик на театъра и го превръща в една от най-интересните и модерни сцени по онова време.

Театърът е културен паметник от 1964 г.

Програмата на новия ресторант се развива в три действия. На обяд е помислено за работещите хора от квартала, които разполагат с ограничено време. За тях менюто е опростено и могат да избират от три предястия, три основни ястия и три десерта. Между тях откриваме пушена бретонска треска, копър и прясно сирене, риба тон, вода от домати, грах и саликорния, както и тарталет от ревен.

Следобед, по-свободните могат да опитат позната домашна кухня, като рохки яйца, хлебни пръчици с масло с морски водорасли, картофки на фурна със сурова сметана, масло от див лук и малки кейкчета с шамфъстък.

Всяка вечер преди представлението масите се „обличат“ с красиви покривки, атмосферата се променя и става по-празнична.  В менюто откриваме брускети с костен мозък, тарталети от грах и прясно сирене с шалот, телешки тартар, кремообразен лук и кедрови ядки, ориз с бадемово и лешниково мляко и захаросани кайсии.

Какъв по-приятен момент от това да се подготвиш за представлението на романтично място с вкусна храна, наблюдавайки живота в един от най-живописните парижки квартали?

 

Специални издания