Във фокус – кухнята

Изчистен дизайн, удобство и функционалност в новите колекции на водещите фирми

 

Ирена Куртева

 

В кухнята трябва така да организираме пространството, че всичко да ни е удобно за работа, добре осветено, лесно за почистване, но и с достатъчно площ. Оразмеряването е много важно, както и планирането на правилните места за уредите. Мивката, котлоните, хладилникът, кошчето за отпадъци е добре да са разположени така, че да са на една ръка разстояние, да има достатъчно работна площ и място за движение.

Батериите постоянно се усъвършенстват – новите модели се отличават с изчистен дизайн и лесни за поддръжка материали. Особено удобни са тези с една ръкохватка, с високо, дълго рамо и изтеглящ душ. Мивките също са с опростена форма, без излишни профили и  лайстни, те  преливат в работния плот. За тях се ползват иновативни материали, гладки, антибактериални, в палитра от цветове.

Настилките в кухнята трябва да са антислип, но и лесни за почистване, без излишни фуги,  в стила на цялостната визия и цветовете на помещението. Големите формати са много актуални. Дали ще се ползват декори, е въпрос на избор, но те трябва да кореспондират с плота и гърба на кухненската мебел.

Осветлението е много важно и е практично да бъде разделено на зони, така че да го включваме там, където в момента е необходимо.

Специални издания