Музеят „Georges Pompidou“ представя ретроспектива на Еторе Сотсас

Повече от 400 рисунки, картини, дизайнерски обекти, 500 фотографии и 200 непубликувани досега документа показват многоликия талант на италианския артист

 

Калина Константинова

 

Изложбата “Еторе Сотсас, магичният обект“ представена в парижкия Centre Pompidou до 4-ти януари 2022 г, събира важни произведения от творчеството на италианския дизайнер, създадени от 40-те до 80-те години на миналия век. Повече от 400 рисунки, картини, дизайнерски обекти, 500 фотографии и 200 непубликувани досега документа от архивите на библиотеката Kandinsky показват разнообразието на неговото творчество. Изобразително изкуство, скулптура, литература, авангард, радикална архитектура- полетата на изява на артиста са безгранични и се разкриват по хронологичен ред. Акцент в изложбата е частичната реконструкция на историческа изложба през 1969 г. в Стокхолм с представяне на колекция от монументална керамика, която участва в подхода на артиста към т.нар. „магически дизайн“. За Сотсас няма разлика между керамика, мебел, архитектура, снимка, текст- всеки творчески израз е част от едно космическо цяло.
Дизайнер, архитект, писател Еторе Сотсас (роден в Инсбрук, Австрия, 1917 г.; починал в Милано, Италия, 2007 г.) е пионер във всеки период от живота си. В противовес на рационализма, той поддържа идеята за емоциалния заряд на обектите, предметите. Вижда в дизайна начин за префасониране на архитектурата, както и за изграждане на нова връзка между човека и материалното: „Винаги съм смятал, че дизайнът започва там, където свършват рационалните процеси и започват тези на магията“.

(Прочетете повече за житейския и творчески път на Еторе Сотсас тук

Изложбата започва с първите проекти на Еторе Сотсас, от 40-те години, вдъхновени от архитектурния и артистичен авангард- кубизъм, констуктивизъм… Той реализира в тази епоха, произведения, които оприличава на „космически или архитектурни обекти“, на границата между живописта, скулптурата и макета. През 1947 г. Сотсас основава своето архитектурно студио в Милано и започва да работи по проекти за обзавеждане и интериорен дизайн. Това е времето на първите експерименти и създаването на връзки между архитектурата, дизайна, живописта, скулптурата, сценографията, графичния дизайн, критиката… През 1956 г. създава първите си керамични обекти. Първична материя, глината свързва човека с Космоса и придава на предметите, създадени от нея  „ритуална и символична функционалност“.

След пътуване до Индия през 1961 г. Сотсас се разболява тежко и заминава за Калифорния за лечения. Той е буквално между живота и смъртта в продължение на дълги месеци. След този труден период се раждат, през 1963 г., Керамиките на мрака, изрисувани с диаграмни рисунки. През 1969 г. артистът излага монументални керамични обекти, между примитивни конструкции и шамански тотеми, в Музея за модерно изкуство в Стокхолм.  „Ритуалната тежест“, която той придава на предметите, се намира във всички негови произведения, включително и в дизайна на бижута.

Шейсетте и седемдесетте години са период на радикални експерименти, между дизайн и архитектурата, както се вижда от контейнерите Meubles, произведени през 1972 г.

През 1981 г. Сотсас основава групата Memphis. Със своята свободна и освобождаваща визия за дизайна, Memphis полага основите на друг творчески подход в полза на емоционалното и сетивно измерение на обектите. Декоративното обновяване, инициирано от Memphis, чрез цветовете, материалите и новата изразителност на обектите, се отваря към безкрайни експерименти с форми, интегрирани във вдъхновяващата среда от модели, създадени от Сотсас (Bacterio, Serpente, Rete, Spugnato и др. ).

Изложбата в Centre Pompidou  позволява на посетителите, също така, да открият страстта на Еторе Сотсас към фотографията като инструмент за улавяне на реалността. За него пътуването и фотографията са част от една и съща духовна одисея и подхранват творчеството му и концепцията му за „магическо мислене“. Тук са представени няколкостотин непубликувани снимки от колекцията на библиотеката Kandinsky, от колекциите на Centre Pompidou  и от други публични и частни колекции.

 

Специални издания