Стартира конкурсът за лого на "София – Европейска столица на културата 2019"

Столична община и Асоциация за развитие на София, съвместно със Sofia Design Week, организират международен конкурс за визуална идентификационна система за кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г. Идеята за конкурса идва от екипа на фестивала Sofia Design Week, а легендарният швейцарски дизайнер Руди Бауер прие поканата на организаторите да оглави селекционното жури. 


Руди Бауер като лектор на Sofia Design Week 2009

Всички рекламни агенции, дизайн студиа, независими графични дизайнери, творци и интердисциплинарни екипи могат да се включат в конкурса и да предложат своите идеи до 31 май 2011 г. чрез интернет страницата www.sofia2019.bg. Там са публикувани и пълните правила за участие.
Международното жури ще има задачата да избере максимум 5 проекта, а след това, от 11 до 18 юни, всички граждани ще могат да гласуват за своя фаворит сред избраните пет и така да определят визуалната идентификационна система, с която София ще представи своята кандидатура за Европейска столица на културата 2019.
В заключителния ден на Sofia Design Week 2011 – 18 юни, събота – точно в 18:00 часа кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова ще обяви печелившия проект. Наградата e 5,000 евро.
Председателят на журито, проф. Руди Бауер, е един от най-смелите и нестандартни дизайнери в световен мащаб и един от нaй-търсените експерти по визуална комуникация. "Убедени сме, че участието на проф. Бауер в избора на лого за кандидатурата на София дава конкуретно предимство на нашия град още от самото начало," каза Светлана Ломева от Асоциация за развитието на София.


Руди Бауер в разгара на творческата работилница "Sofia Visual Identity", Sofia Design Week 2010

Наричат Руди Бауер "създател на нови графични езици" заради новаторския му подход в изграждането на визуалната идентичност на обекти като Центъра Помпиду в Париж и летището Кьолн-Бон.  Проф. Бауер е и преподавател в престижното френско Висше училище по приложни изкуства (ENSAD) и академиите в Шенянг и Пекин, както и директор на института за изследване на дизайна към Висшето училище по изкуства в Цюрих.
"Едва ли има някой, който по-добре от проф. Бауер да може да разпознае елементите на успешната графична идентичност на София," каза Андреан Нешев от Sofia Design Week. "Освен всичко останало, Руди Бауер познава София, а и София познава Руди Бауер." Проф. Бауер беше лектор в откритата програма на първото издание на фестивала през 2009 г., а миналата година дойде отново за ударен 24-часов уъркшоп "Sofia Visual Identity", пак в рамките на Sofia Design Week.
Повече информация за правилата на конкурса може да намерите на интернет страницата www.sofia2019.bg или на телефон 02/ 953 02 46, лице за контакт – Деница Лозанова.
Фотография: Михаил Новаков
 

Специални издания