Schiedel UNI Plus и Schiedel ICS – правилните решения за коминна система на всяка сграда

Пожаробезопасността и сигурността са водещи характеристики на качествения дом. Когато строим или избираме жилище, е добре да обърнем внимание на надеждността на комина. В повечето обекти вместо правилните коминни системи погрешно се изграждат въздуховоди чрез т.нар. коминни тела, които нямат характеристиките на комина. Техните недостатъци – възникване на пукнатини заради високата температура на димните газове, проникване на конденз и сажди през фугите на самите тела, опасност от запалване на сажди, неустойчивост на атмосферните влияния и не на последно място изтичане на въглероден оксид, могат да се избегнат чрез използването на далеч по-качествените коминни системи, които ще разгледаме в този материал.
 
 
 
 
Универсалните коминни системи Schiedel UNI plus и Класик с тръби от специална керамика са гаранция за сигурност, удобство и дълготрайност за поколения напред.
 
Системата Schiedel UNI Plus е универсална трислойна керамична коминна система, която се състои от три основни елемента, конструктивно създадени за бърз и лесен монтаж, което значително намалява времето за изграждане на комина. Системата включва:
 
висококачествени тръби от техническа керамика, издръжливи на високи температури и киселинен кондензат;
междинна топлоизолация от минерална вата – гъвкава, с малко обемно тегло и висока топлоустойчивост;
 Външните тела са от олекотен бетон с оптимални размери, канали за вентилация и отвори за армиране, които осигуряват стабилното и сигурно функциониране на системата
Schiedel UNI е подходящ за всички видове горива, а вентилационните канали помагат за отстраняване на излишната влага и топлина от топлоизолацията.
 
Отговарят на всички европейски и световни изисквания за пожаробезопасност: STAS 6793-86; P 118-99; БДС EN 13063.
 
Предимства на коминната система Schiedel UNI Plus:
 
богата продуктова гама от елементи за монтаж на единични, двойни или комбинирани коминни системи с вентилация;
приложими за ниско- и високотемпературни горива и инсталации;
влаго- и киселинноустойчиви;
с висока непропускливост на отработените газове и надеждност при експлоатация
 
Универсалните коминни системи Schiedel UNI PLUS са приложими за всички видове горива и горивни инсталации. Те могат да бъдат изграждани вътрешно или външно и разположени там, където са необходими. Съставните елементи на Schiedel UNI Plus са с прецизни размери, точно пасващи помежду си, с цел бърз и лесен монтаж. В системата са включени всички детайли и аксесоари, необходими в процеса на изграждане.
 
Поради разликата в температурите на външната и вътрешната среда, в тухления комин с течение на времето възникват пукнатини. Висококачествените външни коминни тела Schiedel са от олекотен бетон и има изолация между тях и нагорещената вътрешна тръба, като по този начин са защитени от въздействието на високите температури. Устойчиви на високи температури (тествани при >1000°С), влага и киселинен кондензат. Тръбите са с кръгло сечение, което спомага за по-бързо и безпрепятствено отвеждане на димните газове, за разлика от класическия правоъгълен комин, при който възникват допълнителни местни съпротивления в ъглите.
 
 
 
 
Коминните системи Schiedel са по-леки и по-стабилни от класическия тухлен комин. В тях са предвидени специални канали за армиране, което допълнително осигурява устойчивост при атмосферни и сеизмични въздействия, както и при възникване на експлозии и вътрешни напрежения. Предотвратено е разпространяването на огъня дори при запалване на сажди, при което се генерира температура около 1000°С. При нея традиционният тухлен комин се разрушава, докато керамичните коминни системи Schiedel се изпитват при температура от 1200°С. Димоотводните тръби на комините Schiedel са от висококачествена техническа керамика с малка дебелина на стената и се нагряват бързо, което спомага за по-добрата тяга на комина. Въпреки това тръбата не е чувствителна към температурни промени и е устойчива на механично въздействие (триене) и влага. Керамичните тръби на Schiedel са устойчиви на влага и киселинен кондензат. Изпитани са в лаборатории и са сертифицирани съгласно европейските стандарти за качество и световните изисквания за пожаробезопасност: STAS 6793-86; P 118-99; EN 13063. Тъй като са свободно разположени в комина, под въздействието на топлината равномерно се разширяват във вертикална посока. На всеки 10 м от комина разширението е до 3 см. Съставните елементи на Schiedel UNI Plus са с прецизни размери, точно пасващи помежду си, с цел бърз и лесен монтаж. В системата са включени всички детайли и аксесоари, необходими в процеса на изграждане. Благодарение на това модерните коминни системи Schiedel се обслужват лесно и гарантират комфорт и сигурност при дълготрайна експлоатация. Затова Schiedel дава 30 години международна писмена гаранция!
 
 
 
Коминни системи Schiedel ICS
 
Schiedel ICS е двуслойна коминна система от неръждаема стомана с междинна топлоизолация, съставена от отделни елементи. Предназначена е за отвеждане на изгорелите газове от уреди, които работят с твърди, течни и газообразни горива. За течни и газообразни горива е използваема както при ниско, така и при високо налягане. При твъри горива се използва при ниско налягане, при употреба на отворени горивни камери.
 
 
 
 
Конструкция на коминната система Schiedel ICS
 
Основни елементи:
     
Вътрешна част от неръждаема стомана с лазерно заваряване по цялата дължина. Изработва се от висококачествена неръждаема стомана 1.4404, която осигурява защита срещу корозия и изгаряне на сажди.
 
 
 
 
 
Уплътнения за експлоатация при високо налягане. 
 
Експлоатацията при високо налягане е възможна до налягане от 200 Pa и максимална температура на отвежданите изгорели газове 200°C, за диаметри от 80 mm до 350 mm. В тези случаи са на разположение следните уплътнения:
 
за газови уреди – уплътнения от силикон;
за уреди на твърдо гориво – уплътнения от витон
 
Топлоизолация:
 
За необходимата топлинна защита се предлага специална топлинна изолация с дебелина 25 mm. Изолацията е произведена без никакви лепила и е устойчива на високи температури. По желание е възможно да се предостави коминна система ICS с дебелина на изолацията 50 mm.
 
Външна обвивка:
 
Външната обвивка на коминните системи ICS е от естетическа финополирана неръждаема стомана 1.4301 и служи също така и като носеща статична част на системата.
 
Система за свързване щуцер – скоба:
 
Системата на свързване посредством щуцер и скоби осигурява бърз и сигурен монтаж. Конструкцията на свързване на вътрешните вложки осигурява тяхното напасване.
 
Предимства на коминната система Schiedel ICS:
 
за всички видове горива;
за течни и газообразни горива при ниско налягане;
устойчива срещу влага;
цялостна изолация;
ниска температура по външната стена на комина;
точно напаснати елементи;
заема малко място;
залко тегло;
възможен е както стенен, така и подов монтаж;
без необходимост от основа за изграждането;
без допълнителни изолации и заваръчни работи по време на изграждането;
лесен и бърз монтаж;
точен завършен шев по цялата дължина на компонентите;
след монтажа е възможно директно включване в експлоатация
 
 
С керамичните и метални коминни системи Schiedel UNI Plus и ICS са изпълнени едни от най-значимите обекти в Швейцария, Германия, Сърбия, Хърватска, Гърция, Унгария – общо 28 държави. Сред тях са: Certa-Novi Banovci Serbia – UNI, Copper ICS, Switzerland, ICS5000-Di400, Telekom Serbia – 4C-ICS, Philip Morris – Köln – ICS Germany, Switzerland ICS Plus domestic shot и др. През последните две години има успешно реализирани еднофамилни, многофамилни – многоетажни и промишлени обекти със системите и в България.
 
 
 
 

Специални издания