Roca стартира седмото издание на конкурса Jumpthegap

Седмото издание на международният конкурс за дизайн на Roca jumpthegap бе представено на 26 октомври на специално събитие в хотел Westin Dubai Mina Seyahi. Събитието се състоя по време на Dubai Design Week 2016, най-значимият форум за дизайн в Близкия изток.

Конкурсът, създаден от Roca в сътрудничество с BCD Барселона дизайн център, предлага международна платформа, където млади професионалисти и студенти от сферата на архитектурата и дизайна от цял свят могат да представят свои новаторски предложения за пространството на банята. Конкурсът jumpthegap привлича все по-голям брой участници (в шестото издание участниците бяха 3 700 от 112 страни) и се нарежда сред най-престижните в своята област.

Това издание съвпада с честването през 2017 г. на стогодишния юбилей на Roca и се характеризира с важни новости. Една от тях е назначаването на немския архитект Патрик Шумахер, ръководител на Zaha Hadid Architects, за председател на журито. Той е признат за архитектурните си проекти. Наред с това, той е и автор на двата тома “The Autopoiesis of Architecture” и развива професионалната си кариера около концепцията “Parametricism 2.0”.

Новост в тазгодишното издание на jumpthegap е увеличеният награден фонд. Наградата за победителя във всяка от категориите (професионалисти и студенти) е 10 000 евро. Има и специална награда за устойчивост в размер на 6000 евро, учредена от международна фондация We Are Water.

За пръв път от началото на конкурса jumpthegap в престижното международно жури има българско участие. Дизайнерът Валентин Водев, автор на впечатляващи проекти и носител на множество международни награди, е един от осемте професионалисти, които ще изберат победителите в това издание на конкурса.

Журито

От началото на конкурса журито на jumpthegap се откроява с това, че обединява признати водещи специалисти от областта на архитектурата и дизайна. В седмото издание председател на журито е известният немски архитект Патрик Шумахер, ръководител на Zaha Hadid Architects.
 
Другите членове на журито са доказани специалисти от различни страни по света: Бенедета Талябу (Италия), директор на EMBT Miralles Tagliabue и председател на второто издание на jumpthegap; Ма Янсонг (Китай), носител на наградата Young Global Leaders (YGL) за 2014 г. и председател на шестото издание на jumpthegap; Владимир Пирожков (Русия), президент на Център за промишлен дизайн и иновации „АСТРАРОССА дизайн”; Анджали Сринивасан (Индия), директор на студия ChoChoMa и победител в конкурса Swarovski Designer of the Future Award 2016; Валентин Водев (България), дизайнер и основател на Vodev Studio; Хосеп Конгост (Испания), директор Дизайн и иновации в Roca и Исабел Ройг (Испания), управляващ директор на BCD Barcelona Design Centre и бивш президент на BEDA (Бюро на европейските асоциации по дизайн).


Ксавиер Торас 
 

За наградата на фондация We Are Water членовете на журито са: Ксавиер Торас (Испания), директор на фондация We Are Water; Хенк Овинк (Холандия), специален пратеник по Международните водни работи на Холандия, и Софи Томас (Великобритания), основател и директор на Thomas Matthews Agency.
 
Представянето
Официалното представяне на конкурса бе с участието на Ксавиер Торас като Brand communication manager на Roca, Исабел Ройг и Анджали Сринивасан. Всички те показаха значимостта на компаниите, които подкрепят млади таланти, както Roca доказва това с твърдия си ангажимент към jumpthegap.
 
Регистрации за участие
Регистрация за участие в конкурса може да се направи чрез официалния уебсайт www.jumpthegap.net до 15 Март 2017 г. Там са публикувани пълната информация за конкурса и неговите правила. Информация за конкурса е публикувана и във фейсбук (https://www.facebook.com/jumpthegap).

 

Специални издания