Рисунки на Кольо Карамфилов събират артистичната бохема в „Червената точка”

Над 100 лични рисунки на Кольо Карамфилов, нахвърляни на салфетка, амбалажна хартия или набързо откъснат лист, са събрани и изложени в новата зала на Червената точка, която се намира до пресечката на улиците „Кирил и Методий“ с „Раковска“ в София.

Рисунките са импулсивни подаръци към лични приятели на художника, рисувани по време на срещи, работни разговори и приятелски вечери. Петнадесет от близките му приятели са решили да съберат спомените си на едно място и да покажат мимолетните идеи на вечния Кольо. Изложбата е една от най-интимните за художника, но и една от най-ведрите, тъй като рисунките разкриват бохемския дух на Кольо Карамфилов.


 

Инициатори на изложбата „Кольо Карамфилов: Обично“ са Стефан Божков, Елин Рахнев и Николай Неделчев. Приживе Кольо е заобиколен от много приятели и е обичан от много хора, а най-важното – бил е щедър приятел. Тази щедрост, раздавана в рисунки, графични идеи и набързо нахвърляни скици, решават да извадят от чекмеджетата  двамата му колеги – графикът Стефан Божков и поетът и драматург Елин Рахнев. Идеята е на рекламиста и меценат Николай Неделчев, а за осъществяването й помага и Радост Коцева от пловдивската галерията „Upark”.


 

Останалите приятели на Кольо, които споделят подаръците си с публиката на София, са:  Валери Чакалов, Гроздан Илков, Доротея Михова, Елена Йончева, Емил Масларски, Красимир Добрев, Пламен Тодоров, Росица Иванова, Росица Обрешкова, Румен Леонидов, Слави Ангелов, Станимир Видев, Тита Димова и още.
В изложбата е представен и каталог с творби от Кольо Карамфилов, показани през 2014 година в Софийска градска галерия. Негови рядко излагани скулптури от бронз допълват усещането за величината на таланта му.
Изложбата е ексклузивна и ще остане в галерия Червената точка само десет дни – от 13-ти до 23-ти април включително. 
 
 

Специални издания