Провокативна инсталацията на хотелска фасада

На малкия площад Vicolo dell’Oro във Флоренция, само на няколко крачки от прочутия мост Понте векио, инсталацията Personal/Unpersonal на италианския архитект и артист Симоне Д’Ауриа пренася минувачите в изненадващ въображаем свят. Бели създания с човешко тяло и глава на животно се катерят по фасадата на Gallery Hotel Art, част от Lungarno Collection, хотелската верига на семейството на Салваторе Ферагамо.

Няколко фигури висят във въздуха като циркови акробати, други са се спрели на улицата като любопитни туристи. За създаването на осемнадесетте бели скулптури с почти еднакви силуети артистът използва винтидж манекени с височина 1,70 метра, тежащи 15 килограма. Покрити са на ръка със специална смола.

 

Арт инсталацията е посветена на историята на Флоренция и хората живели там. Вдъхновението идва от традицията най-известните исторически персонажи да бъдат представяни чрез някое животно и съответното мото, възхваляващо делата им. Козимо Първи се свързва с костенурката, символ на благоразумие и решителност. Алесандро Медичи е носорог, издаващ сила и непоколебимост. „Днес тези животни и свързаните с тях добродетели и пороци се превръщат в женски и мъжки лица в моята инсталация. Иронични карикатури, с които хората могат да се опитат да се идентифицират”, казва Симоне Д’ Ауриа. Идеята е свързана и с преминаващия в близост Коридор „Васари”, където се пази най-старата колекция с над 1800 автопортрети на артисти от XVI век до днес.

А съвременното позитивно послание на артиста идва във формата на неочаквана и забавна покана да продължаваме напред, независимо от всички предизвикателства и винаги да се катерим нагоре, като по пътя се опитваме да надскачаме собствените си ограничения. 

Специални издания