Обявиха журито на конкурса Sony World Photography Awards 2019

Световната фотографска организация (СФО) обяви състава на журито на Sony World Photography Awards 2019 – най-всеобхватния конкурс за фотография в света, който вече 12 години отличава най-изящната съвременна фотография от всички жанрове на това изкуство за последните 12 месеца (участието е безплатно на www.worldphoto.org/swpa). Журито през 2019 г. е специално подбран екип от професионалисти, работещи в различни сектори на фотографската индустрия. Тазгодишният панел, който ще оценява серии творби в 10 различни категории в конкурсния раздел за професионалисти, е съставено от лидери в бранша от целия свят.  Председател е Майк Троу – редактор, фотограф и продуцент (Великобритания), а останалите членове са Ерин Барнет – директор „Изложби и колекции” в Международния център по фотография (САЩ); Брендан Ембсър – редактор в Aperture (САЩ); Оливие Лорен – чуждестранен фоторедактор в The Washington Post (САЩ); Ема Люис – асистент-куратор в Tate (Великобритания); Изабела ван Марле – директор „Връзки с творци и изложители” в Unseen (Холандия).
 
Победителите и финалистите в конкурса се радват на световно признание и популярност, наред с парични награди, най-новото фотографско оборудване от Sony и участието в глобални изложби. Победителите също могат да получат подкрепа от Sony Grant, с която да финансират своите бъдещи фотографски проекти. Няколко парични награди на стойност от 7000 щатски долара ще бъдат връчени на избрани победители от раздел „Професионалисти”, както и няколко награди от 3500 щатски долара ще бъдат предоставени на финалисти от раздел „Студенти”, за да могат да работят съвместно по нов фотографски проект, създаден от Sony и СФО.
 
СФО публикува и стартовия списък на участващите държави за Националните награди.Български фотографи, които подадат своя фотография, в която и да е от 10-те категории на раздел „Любители”, автоматично участват в Националната награда за България.
 
Носителят на Националната награда за България ще получи най-ново фотографско оборудване от Sony, а неговият кадър ще получи световно признание и ще бъде показан в изложбата на Sony World Photography Awards 2019 в Лондон следващия април. Конкурсният раздел „Национални награди” е въведен за пръв път през 2012 г.В изданието на конкурса за миналата година Веселин Атанасов спечели първото място в категория „Пейзаж и природа” в раздел „Любители” и стана носител на Националната награда за България, а впоследствие получи титлата „Фотограф на годината” в раздел „Любители”.
Крайните срокове в конкурса Sony World Photography Awards 2019 са: 30 ноември 2018 г. (15:00 ч.) – за студенти;  4 януари 2019 г. (15:00 ч.) – за любители, младежи и Националните награди; 11 януари 2019 г. (15:00 ч.) – за Професионалисти.
 
"Ранна есен", снимката, с която Веселин Атанасов спечели миналогодишния конкурс
 
 
Финалистите и победителите ще бъдат обявени в началото на следващата година, а изложбата Sony World Photography Awards 2019 ще се проведе между 18 април и 6 май 2019 г. в Somerset House, Лондон.


 


 

Специални издания