Master of Art – в света на изкуството

Започва втората част за тази година, вече на живо, на петото издание на фестивала Master of Art, който ще се проведе в три града.  От 27 август до 24 септември очаквайте програмата  му в  арт-кината в София, от 1 до 23 септември- в Lucky Дом на киното в Пловдив, а от 1 до 8 септември- във ФКЦ във Варна.

Тази година публиката  ще може да се докосне до изключителните истории на Жан-Пол Готие, Дора Маар, Милош Форман, Леонардо да Винчи, Едвард Мунк, Ара Маликян, Луис Бунюел, Жоао Жилберто, Никос Казандзакис, Пол Остър, Фернандо Ботеро, Ода Жон, Морис Бежар, Андреа Паладио и много други.

От архитектурната програма не бихме пропуснали следните заглавия:

 

Къде живеят архитектите?

Италия (2014), 78 мин. ; Режисьор Франческа Молтени

8 архитекти, 8 къщи, 8 истории, 8 парадигми на съвременния живот. Представен в Салона на мебелите, част от Миланската седмица на дизайна през 2014 г., филмът разкрива интригуващи факти от ежедневието на едни от водещите дизайнери в света: Шигеру Бан, Марио Белини, Дейвид Чипърфийлд, Масимилиано и Дориана Фуксас, Заха Хадид, Марсио Коган, Даниел Либескинд и Биджой Джайн/Студио „Мумбай“.

 

Порти към Ню Йорк- Отмар Х. Аман и неговите мостове.

Швейцария (2019), 90 мин.; Режисьор Мартин Виц

Филмът разказва за великия строителен инженер Отмар Х. Аман, който емигрира в Ню Йорк през 1904 г. и предефинира изкуството на строителството на мостове в Америка. Животът, кариерата и спиращите дъха конструкции на Аман са белязани от стабилния динамичен растеж на Америка през XX в. — бурното десетилетие на 20-те години, масовата моторизация, Голямата депресия, войната, разрастването на предградията и икономическия бум, родил съвременното консуматорско общество. Освен емблематичния мост Джордж Вашингтон, символ на модерността, най-важните проекти на Аман в Ню Йорк са Бейонският мост, Трайбъроу, Бронкс Уайтстоун, Трогс Нек и Веразано Нароуз. Животът на Отмар Аман обхваща края на XIX в. и края на класическия модернизъм — ера, която той въплъщава в най-истинския смисъл на думата и на която придава облик като най-влиятелния архитект на стоманени мостове на своето време.

 

Нотр-Дам: Тайната на строителите

Франция (2019), 90 мин.; Режисьор Емануел Блашард

На 15- ти април 2019, очите на света гледаха как катедралата Нотр-Дам е обгърната в пламъци. Цялото човечество се страхуваше, че този шедьовър на готическата архитектура ще бъде изгубен завинаги – най-известната от катедралите, олицетворение на гения на средновековната изработка. Но Нотр-Дам удържа на огнената стихия. Архитекти, инженери и занаятчии планират как да възстановят разрушеното. Чрез голямо историческо и научно проучване на строителството на Нотр-Дам, зрителят ще застане редом със строителите от вчера и днес, за да разберем огромните архитектурни, технически, човешки, финансови и политически предизвикателства, които са се  разиграли през бурната му история.

 

-Паладио: Първият архитект-звезда

Италия (2019), 90 мин.; Режисьор Джакомо Гати

Паладио е филмов проект, посветен на Андреа Паладио – архитекта, който с творчеството си се е превърнал в емблема за най-важните в света сгради на властта. Това пътуване ще ни разкрие древния свят на Паладио и модерното му завещание. Сградата на фондовата борса на Уол Стрийт в Ню Йорк, Белият дом и Капитолия във Вашингтон, както и много други представителни сгради са построени, пряко или непряко следвайки неговите указания. Указания, систематизирани в писменото му творчество преди 450 години. Това не е исторически или биографичен документален филм, а филм от нов жанр – documentario di tendenza. Филмът вижда великия архитект и завещанието му в съвременния свят през очите на тези, които изучават, живеят със и опазват творчеството за бъдещите поколения. Университетският преподавател в Брюксел Грегорио Карбони Маестри се опитва да обясни архитектурата на Паладио и неговите теории на своите млади студенти от Поколението Z.

 

Още над десет заглавия допълват богатата архитектурна програма.

 

Цялата програма вижте на https://masterofartfilmfestival.com/bg/

 

“Master of Art” е единственият в Източна Европа международен филмов фестивал за документални филми за изкуство. Богатата му селекция представя изключителни и вдъхновяващи творци и реализации и проследява творческия процес в категории като архитектура, дизайн и мода, изобразителнo изкуствo, кулинарно изкуство, литература, музика и танц, театър и кино, фотография. Форумът обръща внимание и на съвременните тенденции в арт видеото и арт рекламата. Създава и Master of Art Lab и специална категория “More Than Art” за проекти в развитие, с намерението да подкрепя тяхното осъществяване от самото начало. Авторите имат шанс да представят своите идеи и да се състезават за най-добър документален проект в развитие с награда финансова подкрепа от фестивала.

 

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г. Съпътстващите събития на фестивала са подкрепени от Столична програма „Култура“ . Проектът е част от програмата „Наследство“ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Специални издания