Maison & Objet 2021

Промяна в моделите на консумация и по-голяма отговорност към природата показа най-голямото френско изложение за обзавеждане и декорация

 

Калина Константинова, Париж

 

Ние сме първото поколение, което съвсем реално усеща климатичните промени и може би последното, което би могло да се опита да промени хода на събитията и да мечтае за по-добро бъдеще. Все повече хора осъзнават тежестта на тази констатация и предлагат смислени решения, които подлагат на съмнение досегашния ни начин на консумиране. Всъщност, никой не би искал да консумира по-малко, но пък е склонен да го прави по различен начин, ако му бъде предложено. Днес, благодарение на развитието на технологиите, пред нас се разкриват нови хоризонти, за които доскоро не сме подозирали. Някои решения са съществували от години, но не сме им обръщали внимание и е време всички добри идеи да се синхронизират. Изложението Maison & Objet показа много категорично този нов креативен устрем, насочен към осъзнаването на проблемите и намирането на интелигентни решения.

Вече трудно срещаме марки, които не работят с рециклирани материали. Младите дизайнери съвсем интуитивно са интегрирали идеята за повторното използване на ресурсите и за устойчивия кръговрат на новата продукция. Големите производители следват тенденцията и експериментират. Старото е почистено, често (но не винаги) трансформирано и добавя стойност. То разказва истории и именно затова е оригинално.

Занаятчийството, старите техники за обработка, плетенето, бродирането са в разцвета си. Уникалното, несъвършеното, различното е желаното.

Изложението заложи именно на тази тенденция и представи изключително разнообразие на артисти в огромното си обособено пространство Craft. Дизайнът в чистия му вид отстъпи на отприщилата се творческа енергия, която повече от година беше подтискана и която трудно би могла да потече отново по стандартните канали.

 

 

Промяна в моделите на консумация

По-малко производство, но по-качествено, по-устойчиво и трайно- това съвсем определено е новата философия на фирмите. Лично ангажирани, те обичат да разказват истории с продуктите си.

Така например френската марка Oakame предлага обзавеждане за интериор и екстериор, създадено с дървени подпори от стари, разрушаващи се къщи от XIX и началото на XX век. Мебелите са изключително здрави, материалът е с приятен състарен ефект. Върху него са оставени следите на времето, които превръщат всеки модел в уникат. За да може всяка мебел да „оживее“ и историята й да бъде чута, етикет, който се чете със специално онлайн приложение, ни въвежда в етапите на производството. Научаваме какъв е произходът, каква е историята на къщата, от която са подпорите, къде и как са били обработени. Новите технологии предлагат много вълнуващи възможности за обогатяване на преживяванията и възприятията. Възглавниците на мебелите пък са създадени от иновативен плат, получен от рециклирани пластмасови бутилки и полипропиленов конец. Те са устойчиви, подходящи за екстериор, лесни за поддръжка и, разбира се, рециклируеми.

Друга марка – Absolument, издирва стари радиа, които поправя и оборудва със съвременна технология. Носталгично настроените потребители харесват винтидж излъчването им, без да се отказват от най-доброто възможно качество.

Фирма Rhoeco предлага семена за засаждане в компостируеми органични опаковки, които могат да бъдат поставени в почвата и, разграждайки се, да я подхранят.

По отношение на препаратите за почистване в дома наблюдаваме също промяна в мисленето и начина на консумиране. Необходими ли са ни различни разтвори за чистене на подовете, за килимите и фурната? Another way разработват таблетка, която се разтваря във вода и служи за почистване на всичко. Така не претрупваме домовете си с десетки пластмасови опаковки, които често и не използваме. Същата фирма предлага опаковъчно „фолио“, покрито с пчелен восък, което е истинска алтернатива за съхранение на храни. Продуктът не е нов, но вече се предлага в разнообразни формати.

 

Нови материали

Днес естествените ресурси намаляват, а отпадъците се увеличават. Новите технологии позволяват разработването на иновативни материи от отпадъчни материали, които подпомагат опазването на ресурсите. Така например стари дрехи могат да се превърнат в текстилни тухли, с които се създават мебели, обзавеждане, стенни покрития (www.fab-brick.com). Материалът е изключително устойчив, с отлични шумоизолиращи свойства и рециклируем.

 

 

Sea Stone (Studio New Tab 22) е друг иновативен материал, създаден от черупки на миди. Всяка година 7 милиона тона черупки са изхвърляни от хранителната индустрия. Досега съвсем малка част се рециклира, а по-голямото количество се изхвърля обратно в морето, където замърсява водата. Всъщност, мидените черупки са материал с голям потенциал, съставени от 90% калциев карбонат. Стрити, смесени с други естествени съставки, те се превръщат в устойчив материал с аспект на камък. От него могат да се създават най-разнообразни предмети, декоративни аксесоари, дори мебели. Материалът е напълно рециклируем.

 

 

Килимите на испанската марка Ferreira de Sa пък са изработени от рециклиран найлон Econyl. Този материал, който има вече много широко приложение, е рециклируем до безкрай. На външен вид и на допир килимите не се различават от стандартните текстилни модели.

Тези и много други иновативни материали бяха представени на изложба, организирана от Materio’ (https://materio.com/fr), дигиталната библиотека, в която можете да намерите изключително богата информация за новостите в областта. Сайтът всеки ден обогатява базата си данни с фишове с подробно описани характеристики на повече от 9 000  нови материи, както и повече от 5 000 компании, които ги разработват. Фибри от коприва или банан, хартия с вид на кожа, имитация на кожа от трансформирана царевица, риба или водорасли, хартия от черупки на какао, текстил, наподобяващ мрамор, биополимери… възможностите са безкрайни и всички помагат за опазването на намаляващите ресурси.

 

Завръщане към изкуството и занаятчийството

Един от малкото положителни ефекти на санитарната криза е, че ни позволи да забавим темпото, да се обърнем към себе си, да си зададем въпроси, свързани с най-съкровените ни мечти. Творчеството само спечели. Артистичните заложби и наклонности взеха превес.

Изложението Maison et Objet отрази тази тенденция на повече от 1000 кв.м в специално обособеното пространство Craft, посветено на творци, артисти и занаятчии. Повече от 200 професионалисти представиха работата си с дърво, керамика, злато, метал, силикон, стъкло или хартия. Произведения на изкуството, уникални модели, лимитирани серии изненадаха с разнообразието си. Никога досега, или поне не през последните години, изложението не беше обръщало такова внимание на ръчно изработените произведения и продукти.

Интересно е да се отбележи, че художници и артисти във Франция са обединени в различни групи и асоциации, които организират събития; подържат и развиват регионални и локални инициативи; интегрират изкуството в планове за подновяване на активността в областта на туризма;  подпомагат, включително и на политическо ниво, професионалистите в областта на изкуството чрез регионални помощи, данъчни облекчения или улеснен режим за износ на произведения на изкуството; промотират изкуство. С такива инициативи не е чудно, че изкуството във Франция е в разцвет.

Тенденцията е отразена и в новите колекции на фирмите. Ратанови мебели за вън и вътре, ратанови осветителни тела с големи обеми, дърво със състарен вид или наистина старо, на което е даден нов живот, декорация с африкански или азиатски мотиви, цветни килими- домът през 2022 ще е топъл, уютен и изпълнен с истории.

 

Специални издания