Maison et Objet 2022- мета вселени и цветни фантазии

Завръщането на големи марки, 58 000 посетители от 147 страни, близо 600 марки, които излагат за първи път- всички цифри показват покачване на интереса и оптимизъм за бъдещето на най-голямото френско изложение

 

Калина Константинова

 

Въпреки мотото „Мета чувствителност“, септемврийското издание на изложението Maison et Objet 2022 се проведе под знака, най-вече, на доброто настроение и съвсем реалната радост от това да бъдем отново заедно без бариери и дистанция. Много тематични зони и ексклузивни събития разкриха главните тенденции в сектора. Важна среща представляваше зоната „Cook & Share“ (Зала 3). В нея се запознахме с бъдещите големи френски шеф готвачи, селектирани от престижния гид Gault & Millau. Инстаграм платформата (но и много повече) Waww la table ни впечатли със запомнящи се декорации на маса, които ни показаха как кодовете в сектора се променят. Индия Мадави, Стефан Берн и Тиери Маркс, журито на вече известния онлайн конкурс отличи най-красивите маси на изложителите.

 

 

Кристина Челестино бе избрана за Дизайнер на годината. Италианската дизайнерка представи работата си и впечатли всички с кафе-ресторанта, който проектира в рамките на изложението. Нейния т.нар. „Palais exotique“ е роден от желанието за временно бягство от реалността, постигнато благодарение на екзотичната красота, любовта към дизайна, страстта към цветовете, диалогът с природата…И тук, както във всеки проект на дизайнерката се преплитат минало и настояще и най-вече се реинтерпретират понятия като споделяне, разговор, наблюдение. Строгата архитектурна рамка на пространството е омекотена от приятна пастелна гама, игра на тонове, внимание дори към най-малкия детайл.

 

 

Изложението  ни предложи много вълнуващи срещи на място по коридорите и щандовете, също така и в Париж с Paris Design Week, но и на вече познатите платформи MOM и Maison&Objet Academy. Запознахме се с работата на прохождащи марки, наградени с новото отличие Future on Stage, на млади френски дизайнери като Бина Байтел, Самюел Акосебери, Шарлот Жуйар и Пиер Гонало и на изгряващи таланти, тази година подбрани от Холандия от професионалисти като Ineke Hans, Hella Jongerius, Kiki Van Eijk и Wieki Somers.

 

 

 

 

Специални издания