Лекции за съвременно изкуство от април в Пловдив

През април и май в Пловдив ще се проведе за първи път курсът от безплатни лекции „Въведение в съвременното изкуство”, организиран от фондация „Отворени изкуства“. Образователната серия е за всеки, които иска да научи повече за художниците, изложбите, музеите и най-вече за идеите, които движат изкуството от 60-те години на 20 век до днес. Той е насочен към публика, която няма теоретична подготовка по история на изкуство, но има афинитет и интерес към съвременната култура и изкуство.

Първото пловдивско издание на курса „Въведение в съвременното изкуство” ще се състои от пет лекции и ще бъде водено от Весела Ножарова – един от изявените теоретици и критици на съвременно изкуство в България.
Всички събития ще се провеждат в Lucky Дом на киното в Пловдив на ул. Гладстоун 1в съботните следобеди от 4 април до 16 май, от 14 до 17:00 часа. Достъпът до лекциите е свободен и става с предварително записване на e-mail assistant@openarts.info.  

Весела Ножарова
 
Първите три лекции ще си поставят за цел да разяснят какво всъщност се разбира под термина „съвременно изкуство”. Освен терминологията, ще се обърне специално внимание на основните направления в изкуството и начините за изразяване на съвременните художници. В тях ще бъдат представяни значими автори и техните произведения, ще бъде гледано и коментирано изкуството, което те създават. Специално внимание ще бъде отделено на начините и местата, в които се представя съвременното изкуство. Публиката ще се запознае с най-важните световни институции, музеите и галериите, големите международни изложби, панаирите за изкуство.

Последните две лекции ще са посветени на историята на българското съвременно изкуство в рамките на две десетилетия. Първият период от 1984 до 1994 г. е периодът на неконвенционалното изкуство. Последната лекция от тазгодишния курс ще бъде посветена на годините от 1995 до 2005 г. и периода на постепенното институционализиране и професионализиране на съвременното изкуство в България и включването му в международната художествена сцена.

График и теми на лекциите:

04 април 2015 – Какво представлява съвременното изкуство?
18 април 2015 – В центъра е художникът
25 април 2015 – Посредниците в света на съвременното изкуство
2 май 2015 – История на българското съвременно изкуство – I част
16 май 2015 – История на българското съвременно изкуство – II част
             

Организатор: Фондация „Отворени изкуства“
С подкрепата на Община Пловдив
Партньор: Lucky Дом на киното

 
Вход свободен
Записване на адрес: assistant@openarts.info


Специални издания