Известни са финалистите в конкурса jumpthegap

17 октомври е датата, избрана за церемонията по награждаването на седмото издание на международния конкурс за дизайн jumpthegap. На събитието в Disseny Hub Barcelona (DHB) ще бъдат обявени имената на тримата победители, които журито избира от дванадесетте проектa финалисти.

Организиран от Roca и BCD Барселона дизайн център (Barcelona Design Centre), конкурсът отбелязва своето специално издание, което съвпада с честването на 100-годишнината на Roca. С това издание jumpthegap затвърждава международния си характер с над 600 представени проекта от 134 страни. Аржентина, Бразилия, Китай, Австралия, Русия, Пакистан, Египет, Индия и Испания са страните, представени с най-много участници.

Журито, което обсъжда проектите в категориите Професионалисти и Студенти, е в състав Патрик Шумахер, директор на Zaha Hadid Architects и председател на журито; Хосеп Конгост (Испания), директор Дизайн и иновации в Roca; Владимир Пирожков (Русия), дизайнер, главен изпълнителен директор на Център за създаване на прототипи с висока сложност KINETICA; Бенедета Талябу (Италия), архитект, директор на EMBT и на фондация Enric Miralles; Анджали Сринивасан (Индия), дизайнер, директор на ChoChoMa Studios; Исабел Ройг (Испания), генерален директор на BCD Barcelona Centro de Diseno; Валентин Водев (България), дизайнер, основател на Vodev Studio; и Ма Йнсонг (Китай), основател на MAD Architects. С гласовете на тези осем експерти, проектите финалисти и техните автори са:

– За награда Професионалисти:

• Panacea на Mohamadreza Shahmohammadi

 

• Sanctuary на Bodin Hon и Dilara Kan

 

• Tank – save the water на Maya Prokhorova

 

• WCircle на Charbel El Tawil

 
 
 

– За награда Студенти:

 

• Flow shower system / the experience of water на Zuzanna Wilkirska

 

• Lambda на Denis Lara Molina

 

• Olaia на Diogo Cunha и Tiago Festa

 
• Shower-Tub на Abdurrahman Suheylhan Onal

 

Финалистите за специалната награда на Фондация We Are Water се избират от жури, съставено от Ксавиер Торрас (Испания), директор на фондация We Are Water; Софи Томас (Великобритания), основател и директор на Thomas Matthews Agency; и Хенк Овинк (Холандия), специален пратеник по Международните водни работи на Кралство Нидерландия.
 
 

– Финалисти за наградата на фондация We Are Water:

 

• Babylon на Caterina Elena Vianna Iniguez и Ferran Gesa Zaragoza

 
• BIOUNIT на Aleks Cicha и Charles Chambers

 
• Delta на Michał Hondo и Kinga Grzybowska

 
 
• Luxury with Sustainability на Natasha Jadhav

 
Победителите в конкурса ще бъдат обявени от председателя на журито Патрик Шумахер, известен архитект с над 30-годишна кариера в дизайнерската и архитектурна фирма на Заха Хадид, където е естествен неин наследник като директор на компанията. За да бъде най-пълноценно неговото присъствие на церемонията по награждаването, той ще изнесе кратка jumpthegap talk беседа  за визията си за настоящето на дисциплините архитектура и дизайн и възможностите, които бъдещето може да предложи.
 
С цел разпространение на реалния опит, съдържание и знания за дизайна и архитектурата, jumpthegap talk срещите събират известни професионалисти и експерти от двете дисциплини, които споделят своето виждане по ключови за сектора въпроси. Ръководени от създателите на конкурса, тези събития се провеждат през цялата година в различни градове по света като София, Букурещ, Барселона, Мадрид, Москва и др. В България, през февруари тази година се проведе jumpthegap talk среща – дискусия с участието на дизйнера Валентин Водев, член на международното жури на конкурса за млади дизайнери jumpthegap.
 
Пълната информация за международния конкурс jumpthegap e публикувана на www.jumpthegap.net и във фейсбук www.facebook.com/jumpthegap/.

 

Специални издания