Изложба на португалска архитектура в София

Специализирана изложба „Португалската идентичност: архитектура в контекст“ ще бъде открита днес в 18:00 ч. в Музея за история на София (старата Централна баня). В нея ще бъдат представени 11 емблематични проекта на съвременната португалска архитектура, реализирани от 2006 г. до 2015 г. Автор и куратор на изложбата е aрх. Ина Вълканова, работила в Португалия, Германия и България.

Сред селектираните проекти са творби както на световни имена като Алваро Сиза Виейра (носител на наградата Pritzker за 1992), Жоау Карильо да Граса (Piranesi prix de Rome за 2010), така и проекти на млади архитекти като студио FOR-A, победителите в конкурса за Централен площад Пловдив, организиран от Оne Architecture Week през 2014 г. Проектите са представени както чрез визуален материал (снимки и чертежи), така и с оригинални макети, част от авторския архив на архитектите. 

Изложбата е организирана от Институт Камоиш и Посолството на Република Португалия с подкрепата на Столична община и Музей за история на София. Тя ще може да се види до 20 март. На 15 март от 18:00 ч. ще се проведе дебат на тема „Идентичност в/към/и/от/въпреки контекста”, модериран от Любо Георгиев, директор на One Architecture Week. 

 

Специални издания