Invider в Марсилия

Invider – невидимият артист-нашественик, който „превзема“ фасадите на градовете с изображения, направени от малки керамични плочици,  е в Марсилия по покана на MaMo – центърът за съвременно изкуство, основан от Ора Ито

 

Калина Константинова

 

Точно в момента Марсилия не е препоръчителна туристическа дестинация, но все пак, ако пътят ви минава оттам, бъдете особено предпазливи. Градът е „превзет“ от Invider – невидимият артист-нашественик, разпространяващ, по собствените му думи, „мозаечен вирус“ в градската среда.

Кой е Invider? Повече информация прочетете тук, но накратко може да се каже, че той е френски стрийт артист с повече от 30-годишна кариера, известен с пикселизираните образи, вдъхновени от първите видеоигри, които изработва от малки керамични плочици и залепва на фасадите на сгради и културни паметници. Мозайките му могат да бъдат видяни в повече от 79 града в 33 страни.

Много малко хора познават истинската му самоличност, защото той работи инкогнито. Все пак, дейността му не е разрешена, но пък напълно се толерира от властите, защото се е превърнала в туристическа атракция.

Посещението му в Марсилия е институционализирано. Той е там по покана на дизайнера Ора Ито и основания от него център за съвременно изкуство MaMo, намиращ се на покрива на емблематичния жилищен комплекс La cité radieuse, построен от Льо Корбюзие между 1947 и 1952 г. Центърът, основан през 2013 г., целогодишно организира изложби на артисти от локалната артсцена, но през лятото дава картбланш на известен съвременен артист, който създава инсталация специално за мястото. През годините са се редували имена като Ксавие Вейан, Даниел Бюрен, Дан Граам, Фелис Варини, Жан-Пиер Рено, Оливие Мосе, Алекс Израел…

Ора Ито има редкия шанс да познава Invider, при това от години – привилегия, достъпна за малцина (артистът твърди, че дори родителите му не знаят с какво точно се занимава). Двамата обсъждат идеята за изложба отдавна.

Проектът се конкретизира в началото на лятото. В продължение на три месеца Invider приватизира MaMo, превръщайки го в ателие. Там той създава мозайките, предназначени за стратегически места в целия град. Изработени са 86 нови модела, а ако прибавим към тях и 11-те, вече поставени в града през изминалите години, общият им брой достига 97. Това превръща Марсилия във втория град с най-много произведения на Invider в света, след Париж.

Всяка една мозайка е уникална, създадена специално за мястото, на което е поставена. Тематиката в Марсилия е вдъхновена от историята на града и от Средиземноморието.

В момента можете да посетите центъра MaMo и да разгледате вече изоставеното ателие на Invider, в което обаче са всички материали, с които работи – керамичните плочици, боите, четките, маските, костюмите, лепилата, стълбите… За първи път артистът разкрива своя свят пред публиката. А за да откриете произведенията из града, имате на разположение карта, както и мобилно приложение. От пристанището, през каланките, до базиликата Notre-Dame de la Garde, центъра на града и различните квартали – нито едно важно място не е оставено забравено. Търсенето на присъствието на Invider е чудесен и забавен начин да се разгледа един град.

Изложбата, или по-скоро инсталацията в MaMo, можете да видите до края на ноември, но мозайките, разпръснати из града, ще ви очакват когато и да дойдете. Оглеждайте се и за „флашърите“- феновете последователи на артиста, обикалящи света с мисията да съберат в телефоните си всички негови произведения.

 

Специални издания