ИКЕА и българска платформа за ъпсайклинг представиха изложба с реновирани мебели

ИКЕА откри изложбата „Нова форма на живот“, която е част от  кампанията „Нов живот за старите мебели“, организирана съвместно със стартиращата българска платформа за ъпсайклинг – reUse и Cleantech Bulgaria- бизнес мрежата за чисти технологии и зелен бизнес. На изложбата бяха представени реновирани мебели от ИКЕА, които могат да бъдат разгледани от 9 до 12 май в Gallery 2.0 Реновираните мебели ще се продават онлайн на https://shop.reuseapp.bg/. Половината от събраните средства ще подпомогне каузата на фондация „Проект Северозапад“.
 
 
По време на събитието бяха засегнати темите за кръговата икономика, както и ползите от процеса наречен upcycling. Главната идея на кампанията e постигането на промяна в отношението към ненужните мебели и опазването на природата. Подкрепяйки дейността на reUse, ИКЕА има за цел да представи нови ползи от повторното използване, рециклиране и отговорно управление на отпадъците. 
 
reUse – българският стартъп за ъпсайклинг
 
Екипът на reUse започва своята дейност след участието си в най-голямото състезание за “зелени” стартиращи бизнеси – Climate Launchpad, организирано в България от Cleantech. reUse е първата българска цялостна платформа за ъпсайклинг, чиято мисия е да бъде креативна по природосъобразен начин. Ъпсайклингът представлява стъпка отвъд рециклирането, която вдъхва втори живот на вещите с цел намаляване на отпадъка. Целта на платформата е да повдигне осведомеността за реновирането на мебели, да развие нишата и да направи преизползването по-атрактивно и достъпно.
 
Тази изложба е част от инициативите на ИКЕА за по-устойчив начин на живот без отпадъци. ИКЕА лансира стратегията си за устойчиво развитие „С грижа за хората и планетата“ и си поставя амбициозната цел да промени бизнеса си, индустриите в цикъла на производство и живота у дома за хората по целия свят. Част от ангажиментите, които ИКЕА поема с тази стратегия са:
 
-До 2020 г. 100% от дървения материал в ИКЕА да е от устойчиви източници или рециклирана дървесина
-До 2020 г. 100% от енергията, която ИКЕА използва да идва от възобновяеми източници
-До 2020 г. компанията ще премахне пластмасата за еднократна употреба
-След 2030 г. ИКЕА да използва само възобновяеми или рециклирани материали
-След 2030 г. 100% от бизнеса да се ръководи от принципите на кръгова икономика
 
 
 
 
 
 

Специални издания