Градски площад на закрито

текст Благослава Банчева
проект Cube
снимки Yvonne Lukkenaar

Градските власти на Амстердам решават да трансформират стар склад в една от сградите си в мултифункционален закрит площад. Този проект е част от стратегията за модернизация на работните офиси и превръщането им в гъвкави пространства. С реализацията на идеята се заема архитектурното студио Cube, чиято работа вече сме представяли в списанието. Задачата им е да превърнат някогашния склад с площ от 530 кв.м в атрактивно обществено място с характерно излъчване.

Новият закрит площад може да се използва за работа, срещи, презентации, конференции или просто за консумиране на органични храни и напитки от биобара.Повечето функционални части в проекта са сведени до единични компактни обеми, като по този начин се осигурява достатъчно свободно пространство. Водещата идея в дизайна е пресъздаването на зелен парк, който да носи усещането едновременно за спокойствие и за игривост.

Клетки с различни растения са окачени между дънери от истински брези. На различни височини по продължението на големите стъклени врати са поставени цветарници, които създават естествен филтър за светлината.

Фототапети с мотиви на листа и брезови стъбла допринасят за горската атмосфера. Използването на сиви и кафяви нюанси за подовете пък кореспондира с темата за площада.

Голяма част от масите и столовете, както и висящите оранжеви лампи, са открити захвърлени в други подобни складове на кметството. Архитектите ги реставрират и интегрират успешно в новия градски площад.

 
 

Специални издания