Един необикновен музей

текст Антоанета Баева

Museum of Less Ordinary е временна изложба, вдъхновена от последната кампания на Finlandia — 1000 Years of Wisdom. Посланието на проекта е да не съдим по външната опаковка, да не се доверяваме на авторитети и да не робуваме на предразсъдъци, защото така не успяваме да усетим автентичния живот.


 

За място на pop-up музея беше избрана строителната площадка на ресторант Глория Мар, който в момента се обновява. Museum of Less Ordinary предложи за една седмица в края на юли своеобразно приключение за всички сетива. Насочващи табелки в него нямаше – тях всеки трябваше сам да напише. За изживяването на различните елементи от изложбата – музика, продуктов дизайн и илюстрация, трябваше да се довериш на собствените си сетива.
 

Част от експонатите бяха скрити в кутии, като гостите бяха поканени да бръкнат в тях и да дадат своето предположение на сайта lessordinary.bg, а след това да разберат повече за обекта. Слуховите усещания бяха провокирани с музикална инсталация, а обонянието и вкусът – от less ordinary коктейли.
 

Проектът е създаден от силен екип. Куратор е студио „Комлект” – Адриана Андреева и Бояна Гяурова, бивши редактори на списание „Едно”, а от 2009 г. част от екипа на One Design Week. Обектите в кутиите са дело на осем различни дизайнери и архитекти. Цветислава Колева е автор на хартиения декор за музикалната стена, заимстван от природния феномен frozen flowers, който се наблюдава през есента във Финландия, а автор на илюстрациите е Христо Савов.
 

Специални издания