Архив

Кръглата стълба

текст Калина Константинова
интериор и снимки Thomas Dariel Studio

 
Стилът на Тома Дариел се отличава със силно визуално присъствие. Този интериор в Шанхай не прави изключение. Това е един модерен “палат” с поп излъчване, но и с класически елементи, дръзка цветова палитра и еклектично обзавеждане, в по-голямата си част направено по поръчка. Апартаментът се намира на последния етаж на висока сграда възможно най-далеч от шума на града.

 
Жилището е драстично променено - реновирането му е отнело няколко месеца. Като начало дизайнерът е искал да разчупи тривиалната му структура и да внесе повече въздух в интериора. Конструктивно имало възможност да се премахне част от тавана между първото и второто ниво. Така се е отворило едно впечетляващо пространство, в което е разположена дневната.
 
 
Височината е балансирана с избора на импозантни мебели и осветителни тела. В това пространство е обособен и работен кът, чийто под сякаш виси в нищото – елемент, който изненадва и създава драматизъм. По думите на архитекта изборът на това място за работен кът е символично. То е предназначено за главата на семейството, който работейки, “бди” над дома си.
 
 
На първото ниво се намират дневната и трапезарията. На второто са стаите, работният кът и баните. Всички зони имат собствена идентичност. Голяма част от обзавеждането е направено по поръчка по дизайн на архитекта, като например впечатляващия шкаф за вина, вдъхновен от конструкцията на трюма на кораб.
 
 
Целия материал четете в брой февруари 2015 г. на сп. „Наш дом”