Животът на предметите

Изложението Object в Ротердам среща 150 дизайнери с любители и колекционери

Object: Mask е сътрудничество между дизайнерите Marc Mulders и Jan Koen Lomans от новото ателие GlasLab Den Bosch. Те стартират през 2018 г. с мисията да популяризират присъствието на стъклото в съвременното изкуство и дизайн. 

Ивайло Харалампиев, Ротердам
 

Специализираното изложение за архитектура, мебели, продукти, мода, интериорен и графичен дизайн Object събра през февруари в Ротердам над 150 автори с любители на дизайна и колекционери. През последните шест години интердисциплинарната платформа, част от Art Rotterdam Week, се специализира в показването на последните ограничени и ексклузивни серии на утвърдени дизайнери. Продуктите могат да бъдат закупени на място. В същото време организаторите канят студенти по дизайн да покажат работата си. Тази година за първи път Object се проведе в известната индустриална сграда HAKA, близо до пристанището на Ротердам, построена от архитектите Херман Мертенс и Дж. Кьоман през 1931 г. За първи и със сигурност за последен, защото скоро ще започне обновяването й в голям бизнес и болничен комплекс.
 
Memoriae на JavyDesign е малко чекмедже с дискретен отвор, от трайни и стабилни материали – стомана и дъб, което е, по думите на авторите, „подслон за най-ценните спомени”.
 
 
Колекцията Kassеna Soul на Louis Bos се състои от две маси, при които естетиката е далеч по-важна от функционалността. Подвижните елементи върху пирамидалната основа позволяват лесната промяна на визията и на предназначението на цялата маса. 
 
 
Post Modern участват с постоянно разрастващата се колекция от по-достъпни за широка публика арт творби от известни артисти с размери на пощенска картичка.  
 
 
Raphia представя летни обувки, направени от листата на растящата на остров Мадагаскар палма рафия. Плетеницата от сушени листа е изработена на ръка в Мароко.  
 
 
Работата на холандската интериорна дизайнерка Renate Vos се отличава с експерименти с материали и техники за производство. За серията лампи и вази Loev, всяка от които е изработена на ръка, тя смесва корк и каучук.  
 
 
Работата на холандската интериорна дизайнерка Renate Vos се отличава с експерименти с материали и техники за производство. За серията лампи и вази Loev, всяка от които е изработена на ръка, тя смесва корк и каучук.  
 
 
Проект на Pao Hui Kao  
 
 
Живите, минималистични и повтарящи се геометрични форми са един от основните елементи в творчеството на дизайнера Tristan Frencken. Самият той казва, че се е справил добре, когато резултатът породи усмивка и когато потребителите се свържат на емоционално ниво с мебелите и им се наслаждават дълго време. 
 
 
 
 
 Проект на Tristan Frencken 

Специални издания