Жилищна кооперация по японски

Текст: Блага Банчева
Снимки: Koichi Torimura
Villa Saitan е сред последните проекти на японското архитектурно студио Eastern Design Office. Сградата е построена в Киото (Япония ) на мястото, където някога се е намирал дворецът Nishi-Hachijo. Тук е живял герой от древната японска трагедия „История за Хейке” (Heike Monogatari). Проектът на Eastern Design Office е чудесен пример за вписване на архитектурата в околната среда, като се отчитат дори социокултурните особености.  Целта била не просто да се построи поредната жилищна сграда, но тя да бъде и своеобразен паметник или както го наричат те „дърво на безсмъртието”.

Името на проекта – Villa Saitan – в случая е малко подвеждащ, тъй като не става въпрос за вила, а за жилищна кооперация с 11 апартамента с РЗП от 557,70 м2. За да изглежда като една голяма къща, архитектите покриват сградата с бетонна стена, в която изрязват отвори. Формата им наподобява стъбло на дърво, листа, корен и луковици и символизират въпросното „дърво на безсмъртието”.

Входът на сградата е разположен в корените на дървото, изрязано във фасадата. Оттук се влиза в своеобразно покрито преддверие, наподобяващо хралупа или пещера. Вместо коридор откриваме пътека, характерна на местната архитектура, водеща към вътрешен двор. Вторичната бетонна фасада скрива всички тераси на сградата. Макар че отворите не съвпадат напълно с тях, в апартаментите навлиза достатъчно естествена светлина и постигнатият ефект наподобява шарената сянка под дърветата.


 

Специални издания