Вход – изход

Антрето въвежда в стила на интериора 
 
 
Катя Василева 
 
По антрето посрещат, често казват интериорните дизайнери. Входното пространство въвежда в стила на интериора и създава важното първо впечатление от жилището. Точно тук не трябва да се прави компромис с функционалната и практичната страна на обзавеждането, защото тази зона е силно натоварена, което предполага удобство и лесна поддръжка.  
 
 
 
Най-лесното решение е готова композиция или така нареченото портманто. Предимството на това обзавеждане е компактност и стилово единство. Свободното съчетаване на мебели, от друга страна, е възможност за по-артистични и интересни решения и за персонализиране на пространството. 
Водещата тенденция за изчистени мебели в светли цветове е израз на желанието за повече лекота и простор. В новите серии преобладаващото бяло е оживено от ярки цветни акценти, които се репликират в интериора.  
 
 
В много съвременни жилища геометричните форми  отстъпват място на винтидж мебели и на аксесоари с класически привкус в хармония с тенденцията за еклектична модерност. 
Обзавеждането за антре в годините продължава да обслужва едни и същи функционални цели, но днес все по-често е част от общото пространство на дневната зона, което изисква да е стилово издържано в духа на интериора и да скрива всички обувки и дрехи. Това налага решението за вграден гардероб или цяла стена шкафове, които да побират връхните дрехи, обувките и багажа на цялото семейство.  
 
Акценти в модерните решения са големите огледала, закачливи закачалки, артистични пейки и, разбира се, осветлението. 
 
 
Целият материал в брой февруари, 2017 
 

Специални издания