Важно: Бъди различен!

текст Цветана Шипкова, снимки BLISS

Няма да повярвате, но това е дом на двама финансисти. Апартаментът, който виждате, различен и пълен с идеи, е дом на семейство с малка дъщеря, разположен в стара кооперация в центъра на София. Отвън сградата е красива, с класическа архитектура, а нестандартният интериор на третия етаж ­ безкомпромисно модерен. Ремонтът започва със събаряне на всички вътрешни стени и изграждане на нови. Проблемът на жилището е в малкото прозорци и голямата дълбочина на помещенията с достъп на дневна светлина само от едната страна, а предимството ­ високите тавани. След преустройството почти целият интериор е обединен в общо пространство, като дневната зона е в близост до прозорците. В средата на апартамента в нещо като полуотворена кутия е трапезарията. От едната страна покрай нея се отива към кухнята, а от другата ­ към банята. Има още родителска спалня и кабинет, които са свързани, и  детска стая. Интериорът е много интересно съчетание от груби бетонни тавани и под,  тухлени стени, боядисани в бяло, и други ­ с мазилка в ярки цветове. По-голямата част от меблите са български, изпълнени по поръчка, допълнени тук-там с дизайнерски мебели и предмети от фирма “Мартиком”, които придават класа на интериора. 

Трапезарията представлява “кутия” с дълъг тесен прозорец на едната стена. Свързана е с кухнята със стъклена врата. П-образно разположени пейки, облечени в черна капитонирана кожа, обграждат масата с дървен плот и метална конструкция. Стената с рафтове “като в мазе”, както се шегуват собствениците, съчетава функциите на библиотека ­ в началото, и бюфет ­ срещу масата за хранене. Мозайката от пъстри плочки, която се вижда през вътрешния прозорец, е в коридора, който води към банята.

 
Поглед към къта за сядане в дневната. Един от интересните моменти в интериора са видимите кабели на ел. инсталацията, които кръстосват стените.  Радиаторът е заводски, от “Кремиковци”. Зад скосената врата в кадъра се крие стенен гардероб, който компенсира липсата на закачалки и шкафове за обувки в антрето. Осветлението тип “промишлено хале” е монтирано върху релси под тавана, който също е оставен на груб бетон.

Вратата към родителската спалня и началото на коридора, който заобикаля трапезарията и води към детската стая и банята.  Банята е малка, но много добре организирана. Интересни са сводестите тавани.

Специални издания