В старата ферма

проект  Nadine Engelbrecht, снимки Marsel Roothman

 

Собствениците купили стара изоставена ферма в красива местност в покрайнините на Претория с идеята да я превърнат в удобно и уютно място за прекарване на уикендите и ваканциите далеч от забързаното ежедневие на града.

 

Желанието им било да се създаде по-силна връзка между интериор и екстериор и границата между двете да бъде почти заличена, за да може да се възползват максимално от природата.

 

Фермата е разположена върху наклонен терен и е съставена от три отделни постройки, които са реновирани, с подновени настилки, дограма, покриви. Най-впечатляваща е трансформацията на средната сграда – тя е почти напълно остъклена, в огромния й обем е разположена трапезарията, от едната  страна се намира кухнята, а от другата са спалните и дневните. Под трапезарията пък е обособена винарна.

 

Къщата е пасивна с изключително ниска консумация на енергия. Използвани са устойчиви материали, чиято поддръжка е лесна – бетон, стомана, цимент, тухли.

 

Създадено е просторно, съвременно пространство, в което светлината е от основно значение. Цветовата гама е приглушена, в унисон със заобикалящата природа.

 

Специални издания