В кръг

360 градуса скандинавски дух с ретро детайл

 

интериор DontDIY

снимки Асен Емилов

текст Антоанета Баева

 

Скандинавски дух, интерпретиран в хармония със  софийската градска среда, и симпатичен ретро детайл, вдъхновен от стила на сградата и квартала. С тази рамка започва работата на студио DontDIY по апартамент от 100 кв. в София. Жилището е разположено в соцблок от 70-те години, на висок етаж, с широк поглед към зелени площи.

В комуникацията със собствениците  – млада двойка с интерес и отношение към интериора, се раждат много идеи, които допълват проекта.

Жилищната площ се разпределя между дневна, кухня, спалня и кабинет. Интересно решение е „завъртането” на пространството  –  холът е в центъра на апартамента и около него са позиционирани останалите помещения, като новите отвори позволяват пълен кръг на движение.

В дизайна е търсен единен детайл, който ненатрапчиво преминава през всички зони или присъства с препратки – характерен подход в работата на DontDIY. Това създава усещане за спокойствие, ред и единство. „Когато се движиш в града, небето е едно и също навсякъде. Това е психилогия на обитаването, която е добре да се чувства и в дома. Трябва да има хомогенна атмосфера, независимо от различните цветове и материали”, коментират от студиото.

Границите и зонирането са постигнати с настилките, а подвижните мебели са активният елемент, който създава „мостове”.

Стилистиката е с концепцията за обобщаване, лаконичност и завършеност, като се избягват бъбриви елементи. Неочаквано, орнаменталният детайл е предимно в подовете.

Търсени са балансирани пастелни цветове, като е използвана сложна палитра с наслагвания. Тя е допълнена от естествените материали на обзавеждането с доминиращо присъствие на дървото. По желание на собствениците е използван черен метал, който внася контраст и завършва интериора.

Със специално значение за визуалното въздействие на проекта е решението за стените – във всички помещения те оформят широк цокъл и са изпълнени с различни релефни структури. По този начин са дефинирани обемите, създава се усещане за повторямост и преливане.

Добрият проект изисква утилитарните нужди да бъдат  вплетени в дизайн решенията и това е основен принцип в работата на DontDIY. Така с мека, елегантна и топла визия е създаден безкомпромисен комфорт на обитаване.

 

Специални издания