Усещане за покой

Овладяно пространство, изчистена естетика, омекотена визия

интериор арх. Пенка Станчева
снимки Мисирков и Богданов
текст Антоанета Баева
 

Светли, леки, неутрални цветове, минималистичен дизайн, уют и простор…тази къща на няколко нива материализира идеята за покой във всяка своя зона.
Работата по нея започва на етап груб строеж. Основното ниво, където е разположена дневната с кухня и трапезария, e изключително обширно и именно тук е предизвикателството за архитекта. Идеята е да се запази просторът, но в същото време да се елиминира дискомфортът от голямата площ. Задачата се усложнява и от желанието на собствениците да се работи със светли цветове. Решението се крие в поредица от деликатни, внимателно обмислени действия. Подът е растериран и дискретно определя различните типове зони в помещението. Пространството е зонирано по опростен начин. Обзавеждането е разпределено с еднаква, балансирана интензивност, без „дупки”, но и без пълно уплътняване с мебели. Към това се добавя и умението за прецизна работа с цветовете и материалите (доказано know-how на Пенка Станчева). Използвани са „топли” материали и текстури, цветовете са ненатрапчиви и елегантни. Постигнато е меко усещане, като в същото време е запазена чистотата на обемите и лаконичната естетика.
Второто ниво e съвсем различно като характер и повече напомня мащаба и обемите на стандартно жилище. Обзавеждането на спалните е в същата олекотена стилистика. Присъства дискретен цвят, а материалите се отличават с мекота. Навсякъде са използвани мокети с различна плътност, а стените са решени с тапети, които имитират текстил. Осветителните тела са декоративни акценти. Особено внимание е отделено на текстила.
Балансирано, елегантно решение от висок клас, без излишна екстаравагантност, но с изразен характер.

Целият материал в бр. октомври/2013


 

Специални издания