Умна кухня

 
Прецизно проектиране и практични механизми улесняват работата
 
Катя Тодорова 
 
Работата в кухнята може да бъде истинско удоволствие, когато е улеснена от интелигентно проектиране, удобни мебели и практични механизми.  Дизайнери, проектанти и производители активно работят в тази посока с нови предложения, които правят домакинската дейност по-лека, ефективна и бърза и в същото време пестят ценно жилищно пространство. 
Работата в кухнята се състои от няколко повтарящи се процеса и затова е важно предметите и продуктите да са подръка, като следват естествената последователност на действията. 

Малката кухня 

Малката кухня е едно от предизвикателствата за дизайнерите. За максимална ефективност на кухненските шкафове те са оборудвани  със съвременни механизми и разпределители. Плъзгащите врати пестят пространство, а кътът за хранене може да бъде със сгъваема маса, малка кръгла маса или прикрепен за стената плот, който се прибира. 
За да се развихрите, ви трябва поне 90 см широк плот, но това не винаги е възможно – на помощ идват скритите плотове, които се вадят с различни механизми за завъртане, отваряне или разгъване. Мивката също може да се превърне в плот за работа, като се затвори. 

Решения за повече удобство 

Висококачественият мебелен обков е особено важен, защото осигурява комфорт и лекота на движението в кухнята.  Именно пантите и механизмите са най-важното за функционалността на кухнята. С новите модели шкафовете се отварят леко и сами се затварят. Тъй като при готвене се цапаме, има предвидени механизми, които се отварят само с докосване или леко потупване с крак. С електрическа система за подпомагане на отварянето е достатъчно леко натискане с коляно или хълбок и чекмеджето се отваря автоматично. 
С чекмеджетата, които могат да се изваждат изцяло, продуктите се достигат лесно, дори и в най-отдалечените ъгли. А със системата за вътрешно разпределение се създава пълен ред и прегледност. 
Ъгълът също е предизвикателство за проектантите, но на помощ идват вратичките с чупещо се рамо и новите механизми, които правят леснодостъпно и ефективно всяко място. 
 
 

Интелигентно проектиране и качествени материали

Дори да няма критични зони и дефицит на място, за удобството в кухнята е важно интелигентното проектиране. Така например с по-дълбоки корпуси и високи страници на чекмеджетата се печели ценно място; ако вместо две тесни чекмеджета се монтира едно широко, се добавя до 15% пространство за съхранение; с по-високите чекмеджета със затворени страници се оползотворява до 55% повече място, а с по-дълбоки изтеглящи се механизми се печели до 30% площ. 
За по-лесната поддръжка на кухнята са разработени и нови материали за плотовете и корпусите. Те са идеално гладки, без пори, от първокласни материали с автентични покрития, които не задържат замърсяване и лесно и бързо се почистват. 
 
Целият материал в брой октомври/2015
 

Специални издания