Три японски класни стаи

Пространство за японска култура в столично училище

текст Йоши Ямазаки, проект и снимки Yamazaki+Ivanova architects

 

Архитектурата е като готвенето. Ястието се променя, когато е сготвено от двама различни готвачи, дори и да имат еднакви материали и да следват еднаква рецепта. Това се усеща особено ясно, когато става въпрос за традиционна кухня, например японска. Аз винаги разбирам дали е приготвена от японски готвач, или не е. Не че готвачите, които не са японци, не се справят добре. Просто има нещо различно. Това е разликата от оригиналното.

 

Оригиналността, не само от кулинарна гледна точка, а и от архитектурна, културна и социална, беше една от основните теми на нашата задача – три японски класни стаи. Нужно беше пространство, където да се преподава японски език, да се усвояват практики на чайната култура, икебана, калиграфия, но да присъства и съвременността. Главният въпрос на този двугодишен проект беше: „Как може в три стаи учениците на едно обикновено държавно училище да опознават японската култура и усетят тамошната атмосфера?“

 

За да обединим стаите в една цялостна концепция, решихме да ги назовем на трите принципа – “Шин”-“Гьоу”-“Соу”, съществени за философията на японската култура. На тях се гради и методиката на чайната церемония, икебана, поезия и т.н.

 

Всяка стая получи своето име, а с него и характера, съответстващ на този принцип.

 

Успяхме да завършим проекта в столичното 138-мо училище преди откриването на учебната 2018/2019 година. Може би това е единственото място в света извън Япония, където учениците могат да се потопят в японската култура, учейки японски език. Надяваме се в това пространство децата да учат с удоволствие и да останат с хубави спомени.

 

Специални издания