Три етажа румба

Как един спокоен съвременен интериор може да затанцува с цветовете на южноамериканските мотиви

Проект Skica Studio
Снимки Минко Минев
Текст Антоанета Баева

Този дом е създаден с идеята да поеме цялото многообразие от интереси и потребности на голямо семейство с четири деца.  Интериорът впечатлява с цялостта на визуалната си идея и с находчивите решения на множество функционални проблеми.  Обзавеждането съчетава известни дизайнерски марки с мебели, изпълнени от български производители. В дизайна и цветовото решение е търсен спокоен, неутрален фон, който търпи мимолетни цветни акценти.

Къщата е 300 кв. м. на три нива плюс приземие за гараж с технически помещения. Пространството е решено с минимално насичане на площта с идеята да се запази усещането за простор. В същото време всички членове на семейството имат свое лично пространство.

На партера е разположена дневната зона с трапезария и кухня на полуниво, като пространството е отворено и обобщено. Център на тази зона е кръгла камина с долно засмукване, която се върти около оста си. Впечатляващо е графичното и геометричното решение в зоната „ден”: с цвят и с осветление е постигнато редуване на тъмни и светли повърхнини, като всяка линия е завършена логично в своята функционална зона и в същото време играе обединяваща роля за общата визия.
Целият обем на къщата се завърта около вътрешното стълбище, превърнато в акцент от художника Станка Желева и нейните южноамерикански мотиви. Свежите, ярки цветове са хармоничен контрапункт на общата спокойна тоналност.

Жилището е съвременно, без крайности, с благородно излъчване и приятно за обитаване. Един от редките случаи, в които интериорът не е центриран около плазмения екран на телевизора. Всъщност, тук такъв липсва.   

Целият материал в бр. юли/2011

 

Специални издания