Топвъпроси… за проектирането на кухня

Добрите кухни са от качествени екоматериали, с богата модулна система и механизми последно поколение

Разговор с Емилия Александрова, управител Център кухни – Алема дизайн, София

С какво се отличават високият клас кухни?

Отличават се по това, че са изработени от висококачествени екологично чисти материали, гарантиращи безопасността на продукта. Те са с богата модулна система от шкафове, която позволява разнообразие от решения за всякакъв вид пространства. Добрите кухни са оборудвани с последно поколение механизми и обков, които ги правят много практични и устойчиви във времето.

Какви са последните тенденции в кухните?

Често в съвременното жилище кухня, трапезария и дневна са обединени в едно общо пространство и затова все повече навлизат модули, които са по-скоро част от дневната – отворени тип библиотека, модули с място за телевизор, колони с плъзгащи врати, които скриват фурната, падащи плотове, скриващи котлоните, и т.н.

С какво се отличава италианският дизайн?

Достатъчно е да кажем, че италианците диктуват модата и са водещи в дизайна във всички сфери. Те имат неповторимо отношение към детайла, вродено чувство за естетика и съчетаване на материали. Освен това са и големи кулинари и при тях кухнята е свещено място.

Кои материали са водещи?

Не мога да отлича конкретни материали като водещи. Непрекъснато се появяват нови и нови. Напоследък се появиха и кухни от “грес”, освен традиционните ламинат, MDF, масив, метал и стъкло. По-скоро е важно качеството на материала, бил той и ламинат – дори така нареченото ПДЧ има класове. Фабриките, чиито мебели предлагаме, използват много висок клас екологично чисти материали.

Какви механизми се използват?

Добрите кухни ползват Blum механизми – австрийската компания е доказан лидер в производството на мебелен обков. Пантите им са вече с две скорости, с бавно отваряне и затваряне на вратичките, което се регулира според желанието на клиента. Освен че са достигнали до безпроблемно отваряне на вратичка до 200 000 пъти и на чекмедже до 100 000 пъти, все по-често използваме и ел. механизмите, които се отварят с леко докосване с коляно, рамо или опакото на ръката, имайки предвид, че при готвене ръцете се цапат.

Ъглова, П-образна или линейна кухня препоръчвате?

Ако пространството позволява, най-добрата композиция е П-образна-та, защото пространството между уредите е най-малко и всичко ти е подръка. Това я прави най-практична и удобна, което за мен е водещо при решението на една кухня.

Има ли определен стандарт за височината на кухнята?

Размерите, които често срещам в италианските кухни, са 2.19 и 2.43, но модулната система е изключително богата и могат да се постигат различни височини.

Какво е важно да се предвиди при проектирането на кухнята?

Към всеки клиент имаме индивидуален подход. Важно е да се проведе предварителен разговор, в който да разберем повече за начина му на живот – колко често се готви, от колко души е семейството, има ли специфични изисквания. След това на база на тази информация и пространството, с което разполагаме, изготвяме проекта, като се придържаме към естетиката и практичността.
 
Целия материал може да прочетете в брой 01/2014 на сп. „Наш дом”. За повече информация вижте секцията с електронни издания на списанието ТУК.


Специални издания