Топвъпроси за… плъзгащите врати


Кога се предпочитат?
Подходящи са в ситуации, при които няма достатъчно място. С тях лесно се зонира пространството – когато са затворени, се запазват чистите обеми, а когато са отворени, напълно “изчезват”.

Видове?
Според начина на монтиране вратите могат да бъдат два типа – за плъзгане покрай стена или за вграждане. При първия тип механизмите за плъзгане се монтират върху стената и над отвора, а при втория механизмът се монтира върху съществуваща стена и се затваря с декоративна, изгражда се система, която се състои от механизми за плъзгане и каса. Крилото на вратата при отваряне влиза между двете стени. И при двата варианта плъзгащите се врати могат да са еднокрили или с повече крила. Според начина на окачване, могат да бъдат с горно или долно водене. Удобството при горното е, че релсата се скрива естетично зад бленда и подовата настилка запазва своята цялост. Долното водене се избира обикновено за врати, които преграждат по-широки пространства. Крилата могат да се комбинират – отваряеми и неотваряеми и съответно плъзгащи се в една или в две оси. Ако мястото позволява крилата да се плъзнат покрай стената, се използва плъзгане по една ос, но ако няма място, се разминават по две. Предимство е, че размерът и типът може да бъдат съобразени точно с пространството.

Кои материали са подходящи?
Може да се каже, че няма неподходящи материали. Всички стандартно познати в мебелопроизводството се използват и при вратите (ПДЧ, HDF, MDF, естествено дърво). Използването на различни материали предполага голямо разнообразие покрития, които могат да бъдат подходящо комбинирани с интериора. Често предпочитана комбинация е MDF със стъкло. Особено при порталите, стъклото внася усещането за светлина и простор. Може да се изработи и изцяло от стъкло. Видът и тежестта на материалите имат значение преди всичко за естетиката, защото за една надеждна плъзгаща врата най-важни са механизмите.

Механизмите?
Необходимо условие е комплектът механизми да съответства на тежестта на вратата. Според различните видове монтаж и носене на вратите се използват и съответните механизми. При дървените врати те лесно се крият с допълнителна бленда, но при стъклените често се използват дизайнерски миханизми, защото са видими.
 

Какво е добре да знаем при монтажа?
Преди монтаж е необходимо подът, таванът и стените да са готови. Ако стената е декоративна (от гипскартон), трябва допълнително да се усили в частта, където ще бъдат поставени механизмите. Стената трябва да е идеално отвесна, ако се цели кухината за приплъзването да бъде максимално тясна. Трябва да се има предвид, че шумоизолацията не е с параметрите на интериорните врати. За затварянето и заключването се използва специален обков, който изисква каса. На крилата се поставят вкопани дръжки, за да може крилото да се плъзне по стената максимално и изцяло да се използва светлият отвор. Често при порталите ключът за осветлението се намира на стената, по която се плъзга вратата, а при невъзможност да бъде преместен, се правят декоративни первази, които уплътняват появилата се фуга между ключа и крилото – така това неудобство може да бъде преодоляно и да се постигне необходимата шумоизолация.
 

 
 
ЦЕНИ И ГАРАНЦИЯ
Цените са относителни, защото много зависят от материала, плъзгащата система, размера и броя на вратите, а също и от използваните декоративни материали. За качествено изпълнение цената започва от около 500 лв./ крило и може да достигне до над 3000. Срокът на гаранцията е между една и пет години. Обикновено гаранцията се разделя, като по-дълга е тази за механизмите, а цялото изделие е с минимална гаранция от 1 година.
 
 
 

Специални издания